Organismele modificate genetic ar trebui interzise

Argumentul 1: Organisme modificate genetic prezintă un grad ridicat de risc pt oameni şi pentru alte culturi de plante

Deşi se fac numeroase teste pe aceste organisme modificate genetic oamenii de ştiinţă nu pot anticipa ce s-ar putea întâmpla. Modificările la nivel de gene, în natură, se petrec de-a lungul a numeroase generaţii, într-un timp îndelungat, pe când “îmbunătăţirile” din laborator se produc prea repede şi numărul de gene modificate este din ce în ce mai mare, astfel nu se poate prevedea exact ce s-ar putea întâmpla în viitor cu aceste noi organisme. Singurele informaţii sigure referitoare la impactul organismelor modificate genetic asupra sănătăţii umane sunt acelea că astfel de produse pot produce crize de alergie deosebit de puternice.

Organismele modificate genetic duc în primul rând la miscorarea varietăţii genelor, şi, implicit, la slăbirea plantelor. În eventualitatea unei epidemii, ţinând cont că plantele au aceleaşi caracteristici: slăbiciuni, atuuri; s-ar putea ajunge la dispariţia lor. În al doilea rând se produce o infiltrare a ADN-ului modificat cu ADN nemodificat din cauza polenizării, ceea ce ar însemna o “poluare” a genelor naturale. Aceasta va crea probleme şi în etichetarea alimentelor modificate sau nemodificate genetic şi la dezinformarea populaţiei (nr de oameni care doresc alimente modificate genetic este foarte mic) . Potrivit unor sondaje recente, 62% din europeni şi 77% din cetăţenii italieni sunt preocupaţi de prezenţa organismelor transgenice ce pot “ateriza” în alimentele care le ajung pe masă zilnic. Un sondaj de opinie realizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România arată că 78 % dintre români nu vor să dea banii pe alimente modificate genetic. De asemenea, 98% dintre cetăţeni consideră că etichetarea acestui tip de alimentelor este necesară, iar jumătate dintre ei cred că aceste alimente pot afecta sănătatea.

Argumentul 2: Organismele modificate genetic nu rezolvă problema foametei

În ţările slab dezvoltate problema nu este lipsa hranei, ci distribuţia deficitară, despădurirea, deşertificarea etc. Mai mult, majoritatea organismelor modificate genetic sunt infertile, ceea ce înseamnă că fermierii trebuie să cumpere noi seminţe anual. Astfel, neactionand asupra cauzei principale a foametei, chiar dacă recolta ar fi mai bogată în ţările cu probleme, foametea ar continua pentru că produsele ar fi exportate pentru plătirea datoriilor externe, teritoriu cultivat ar fi prea mic, iar hrana tot nu ar ajunge la toţi din cauza problemelor în infrastructura locală.

Argumentul 1: Organismele modificate genetic sunt naturale

Efectele modificării genetice a organismelor sunt aceleaşi şi atunci când acestea au loc în natură şi atunci când au loc în laborator, singura diferenţă constituind cea a timpului. Dacă iei 2 mostre de ADN de la grâu modificat prin selecţie şi de la grâu modificat în laborator, nu vei putea stabili care e cel “natural” şi care “artificial”. Grâul a suferit un proces de selecţionare dintotdeauna, ceea ce nu a determinat decât avantaje pentru cultivatorii de grâu: recoltă mai bogată, rezistenţă sporită etc.

Argumentul 2: Organismele modificate genetic aduc beneficii majore

Simplitatea şi flexibiliattea producţiei, producţii medii mai mari, creşterea profitabilităţii prin cultivarea de bumbac, porumb şi soia tolerante la ierbicide şi reducerea utilizării substanţelor chimice în agricultură, organisme cu un aport de vitamine şi alte substanţe importante ridicat sunt doar câteva din beneficiile aduse de modificarea genetică a organismelor. Mai mult se poate vorbi de oprirea foametei în ţările slab dezvoltate, în care plantele normale nu au rezistenţă necesară creşterii, iar recolta medie este prea scăzută pentru a face faţă cererii mări a populaţiei.

Referințe

http://www.bioresurse.ro/paginiomg/aplicatie4.html

http://www.sfin.ro/print.php?id=4250

http://www.revista-piata.ro/articole/special/intre-ciocanul-omg-urilor-si-nicovala-e-urilor_3.html

http://www.hotnews.ro/articol_45317-Culturile-de-soia-modificata-genetic-interzise-de-la-1-ianuarie-2007.htm

http://www.panda.org/news_facts/education/high_school/homework_help/webfieldtrips/gm_food/index.cfm

http://www.rag.org.au/baa/pros+cons.htmhttp://www.saynotogmos.org/ud2004/uapr04a.html