Argumentul 1: Atragerea atenţiei
În momentul în care o ţară sau o întreagă comunitate de ţări decide boicotarea unui eveniment sportive important găzduit de o anumită ţară, se va atrage atenţia asupra motivelor boicotului respective. Iar în momentul în care motivele sunt nerespectare drepturilor omului, nu neputem asuma decât că respectivul regim va fi şi mai mult stigmatizat la nivel internaţional, puterea şi imaginea sa fiind slăbite în acest mod.
Argumentul 2: Regimele opresive nu merită răsplătite
În momentul în care o delegaţie sportive ce reprezintă official un stat acceptă invitaţia la un eveniment organizat de altă ţară, se formează în mod formal o imagine de colaborare între două ţări, amândouă fiind implicate, în mod evident, în eveniment. Nu considerăm că ar trebui ca sportivii din comunitatea internaţional ar trebui să fie văzuţi participând la un eveniment organizat de un regim opresiv ce îşi abuzează cetăţenii.
Mai mult decât atât, un eveniment sportive reuşit aduce profituri material. Iar participarea comunităţii internaţionale într-un eveniment de tip olimpiadă/campionat mondial ar aduce profituri imense unui guvern organizator opresiv ce nu respectă libertăţile omului.
Argumentul 1: Sporturile şi politica nu ar trebui să fie doi factori adiacenţi
Nu considerăm că vreo acţiune a vreunui guvern, fie ea chiar şi nerespectarea drepturilor omului ar trebui să aibă vreun impact în lumea sportului. Atât timp cât în cadrul unui eveniment sportive se respectă normele internaţionale de siguranţă şi se respectă libetatile internaţional ale tuturor celor implicate, evenimentul ar trebui să aibă loc.
Argumentul 2: Boicoturile sunt ineficiente
Chiar dacă un boicot atrage atenţia comunităţii internaţionale, acest fapt nu este îndeajuns de efficient încât să schimbe lucrurile într-un regim ce încalcă drepturile omului din cu totl şi cu totul alte motive decât cele adiacente cu eveniimentul sportive respective.
Mai mult decât atât, organizarea unui eveniment de la standarde internaţional într-un regim clasificat inferior idealului occidental nu ar face decât să înceapă o schimbare de paradigm asupra orânduielii lucrurilor în respectivul guvern.
Referințe
https://en.wikipedia.org/wiki/1980_Summer_Olympics_boycott
https://en.wikipedia.org/wiki/Boycott