Explorarea spaţiului ar trebui să fie o prioritate pentru umanitate

Argumentul 1: Avantajele de natură informaţională sunt cruciale pentru progresul omenirii

Sateliţii care orbitează în jurul Pământului aduc o contribuţie inestimabil dezvoltării continue a societăţii. Ei fac posibil nu doar descoperirea şi înmagazinarea informaţiilor cu privire la spaţiu şi procesele meteorologice din atmosferă, ci permit în egală măsură sisteme comunicaţionale complexe cum sunt televiziunea sau Internetul. Mai mult, informaţiile constante pe care le transmit sateliţii pot juca un rol crucial în manverele militare şi chiar în deciziile de politică internaţională.

Argumentul 2: Descoperirile tehnice care se nasc din necesitate pot fi utile societăţii

Unele descoperiri cum ar fi teflonul, dializa, noi modele de inimi artificiale sau injecţii de insulină, s-au născut din necesitatea adaptării omului la viaţă în spaţiu. Aceleaşi descoperiri s-au dovedit însă ulterior a fi utile societăţii şi în viaţa de zi cu zi. Putem presupune că multe alte soluţii necesare adaptării omului la spaţiu vor face viaţa pe Pământ mai uşoară, şi ca potenţialul de dezvoltare al unor astfel de resurse tehnologice este mai mare în cadrul unor programe dedicate spaţiului.

Argumentul 1: Investiţiile materiale şi chiar umane sunt uneori prea mari

Costurile care se acumulează şi pentru o singură misiune pot atinge cifre uriaşe (100 de miliarde de dolari pentru programul Apollo raportat la valoarea dolarilor în anii 90), sume care altfel ar putea fi redirecţionate către alte zone de necesitate a societăţii. Martin Luther King Jr. susţinea acest punct de vedere arătând că, fără a nega valoarea descoperirii ştiinţifice, există totuşi o absurditate în a înveşti miliarde de dolari pentru a ajunge pe Lună, unde nu există viaţă umană, când doar o fracţiune din acei bani sunt trimişi către serviciile sociale dedicate cartierelor sărace. Nu trebuie totodată uitate nici riscurile misiunilor umane de explorare spaţială. Cel mai recent exemplu în acest acest sens îl constituie ultima misiune a navetei Columbia, care la re-intrarea în atmosferă în 2003 a explodat, toţi cei 7 membri de la bord pierzându-şi viaţa.

Argumentul 2: Progresul care poate fi obţinut de pe urma explorării spaţiale este limitat

Obiectivele mari ale explorării spaţiale par că nu vor depăşi niciodată statutul de science-fiction. Ideea de colonizare a spaţiului sau a altor planete pare pentru multă vreme a rămâne imposibil, atâta timp cât nici una din planetele din sistemul solar nu are condiţiile suficiente pentru a susţine viaţa umană, iar tehnologia curentă nu deţine mijloacele pentru a parcurge distanţe mai mari în spaţiu într-o perioadă comparabilă cu durată medie de viaţă. Dacă adăugăm la acest context şi costurile ridicate care împiedică în clipa de faţă trimiterea unui echipaj uman foarte mare, putem spune că cel puţin în prezent explorarea spaţiului nu poate aduce progrese vitale omenirii şi că ea nu ar trebui să constituie o prioritate.

Referințe

http://www.nasa.gov/mission_pages/exploration/whyweexplore/

http://encarta.msn.com/encyclopedia_761556756/Space_Exploration.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Space_exploration