Ce s-a întâmplat la final de vară?
Comunitatea de dezbateri academice împlinește anul acesta 25 de ani, atât pe teritoriul României cât și în Europa de Sud-Est! O unealtă cum nu se poate mai bună de dezvoltare a tinerilor și de transmitere a valorilor democratice (acceptare, toleranță, dialog, cooperare) și-a făcut simțită prezența încă din 1994 prin munca voluntară a mii de profesori, studenți și elevi care au ajutat mișcarea de dezbateri să crească și să se dezvolte.
Am celebrat acest sfert de secol alături de 200 de debateri și 100 de arbitri care au dat startul ediției aniversare a Forumului Național de Dezbateri Academice (FNDA) 2019, ce a avut loc în București la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. FNDA este cea mai importantă competiție de dezbateri din circuitul românesc, punând față în față cei mai buni liceeni din țară ce luptă pentru câștigarea Cupei și a titlului de campioni naționali și competiția care marchează începutul fenomenului de dezbateri din România.
Ce înseamnă mai exact să fii participant la Forumul Național?
Pe parcursul a 6 zile intense (20-26 august) s-au disputat moțiuni precum:
- „Acest Parlament ar introduce mandatul imperativ în România”
- „AP crede că este în interesul religiilor organizate dominante că liderii lor să adopte o interpretare mai progresistă a dogmei tradiționale (ex. despre restricții alimentare și ce constituie îmbrăcămintea modestă sau în privința acceptabilității avortului și a cuplurilor de același sex)
- „AP susține alegerea membrilor Parlamentului European pe liste pan-europene.”
Bine, bine..și pe lângă dezbateri?
Forumul Național a înglobat o competiție de public speaking, o competiție Masters (în care arbitrii și instructorii au dezbătut ceea ce a reprezentat o oportunitate bună pentru a le oferi debaterilor un model de dezbateri), campionate de sport (baschet și fotbal) și o serie de întâlniri cu alumnii mișcării de dezbateri.
Competiția de public Speaking a abordat teme precum România și Uniunea Europeană (pregătită), Frații Grimm (dată pe loc) și tema prezentată în finală, Greta Thunberg (pregătită). Câștigătorul titlului de „cel mai bun orator” a fost Tordai Mihaly de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântul Gheorghe.
Masters, locul în care arbitrii și instructorii au făcut schimb de roluri cu elevii și au dezbătut în fața acestora, a abordat teme provocatoare precum:
- „Acest Parlament, ca părinte cu mai mulți copii dintr-un stat în curs de dezvoltare, în procesul de alocare a resurselor către copiii lor, ar aloca majoritatea resurselor către cel mai talentat copil”
- „AP, ca democratie liberala vestică, ar permite importurile de bunuri produse prin munca copiilor”
- ”Acest Parlament ar împuternici CNA-ul să închidă televiziunile care acționează în mod sistematic pentru a servi interesele unui grup de politicieni” – moțiunea din finală.
Câștigătorii competiției au fost Tudor Mușat, Ioana Covei și Șerban Pitic.
Participanții au avut parte și de o serie de activități menite să-i ajute să lucreze în echipe diverse chiar și în afara debate-ului. Campionatele sportive și activitățile de consolidare a comunității (human bingo) au adus mai aproape debateri și arbitri din regiuni diferite, punându-i să colaboreze și să se cunoască. Vorbim aici inclusiv despre Alumni Talks, un moment creat pentru a împărtăși noilor generații impactul real pe care îl au dezbaterile asupra vieții personale și profesionale, cum arătau lucrurile la începuturile mișcării șI ce diferențe există între viața de debater de acum și de atunci. Oana Munteanu (PwC) și Valentin Voinescu (NNDKP) ne-au împărtășit parcursul lor în lumea dezbaterilor și cum se vede mișcarea în prezent, prin ochii lor, ai „pionierilor” debate-ului. Pe această cale le mulțumim că au fost alături de noi!
Și cine a câștigat?
Finala Forumului Național a fost jucată pe moțiunea „Acest Parlament crede că România ar trebui să introduce mandatul imperativ”, fiind disputată între echipa Guvernului formată din Mihaly Tordai (C.N. „Mihai Viteazul”, Sfantul Gheorghe), Edmond Vrânceanu (C.N. „Mihai Viteazul”, Sfantul Gheorghe) și Cosmin Bejan (C. N. „Mihai Viteazul”, Sfântul Gheorghe) și echipa Opoziției formată din Dora Szegedi (C.N. „Cantemir Vodă”, București), Teodor Abeaboeru (C.N. „Cantemir Vodă”, București) și Valeriu Cărășel (C. N. „Mihai Viteazul”, București). În urma arbitrajului unui panel de 9 arbitri cu experiență, felicităm câștigătorii naționali, echipa Opoziției: Teodor Abeaboeru, Dora Szegedi și Valeriu Cărășel!
25 de ani de dezbateri academice au fost sărbătoriți de elevi, profesori și studenți din toată țara în cadrul Forumului Național de anul acesta. Ne bucurăm de sfertul de secol pe care l-am împlinit acum și sperăm să ne vedem la cât mai multe aniversări de acum încolo. Să continuăm să lucrăm împreună la dezvoltarea mișcării de dezbateri academice așa cum am facut și până acum!
Mulțumim tuturor sponsorilor și partenerilor noștri care au făcut posibil acest eveniment: Comisia Europeană prin proiectul „Europa pentru cetățeni”, International Debate Education Association, Konrad-Adenauer Stiftung, Banca Comercială Română, Decât o Revistă, ARCCA Vitan, Endorfilms, Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Facultatea de Drept!
Să fie debate!
Acest eveniment a fost co-finanțat prin Programul „Europa pentru cetățeni” al Uniunii Europene și este parte din proiectul „Future of Europe Debates” desfășurat de IDEA (International Debate Education Association).
Partenerii și sponsorii Forumul Național de Dezbateri Academice 2019: