Google ar trebui să refuze colaborarea cu guvernul Chinei dacă aceasta presupune cenzurarea rezultatelor afişate

Argumentul 1: Este imoral ca o comapnie să colaboreze cu un agent care încalcă drepturile omului
Prin colaborarea cu agenţi care încalcă sistemic drepturile omului companii precum Google le facilitează acestora existenţa. Acest lucru este imoral deoarece scopul comapniilor este acela de a îşi maximiza profiturile, iar ele realizează acest lucru prin sustinearea indirectă a unor regimuri totalitare. Integrarea Google în China are menţine paradigma în care companii multinaţionale continuă să investească în state totalitare, îngreunând posibilitatea ca aceste regimuri să fie înlăturate (acest lucru nu se întâmplă nu numai în China, dar şi în ţări ca Rusia sau Vietnam)

Argumentul 2: Colaborarea Google cu China ar oferi cetăţenilor o imagine distorsionată a lumii
China cenzurează constant informaţii, dar firewall-ul chinez nu este impenetrabil. Ştirile foarte relevante pătrund în China şi se răspândesc pe platformele chinezeşti anonime de microblogging. O ştire că refuzul Google de a colabora cu China ar face populaţia să conştientizeze dimensiunile cenzurii în ţara lor. Dacă Google în schimb acceptă să colaboreze cu guvernul Chinei, acest lucru ar permite Chinei să cenzureze constant informaţii de impact mai mic, distortsionand nivelul de informaţie al populaţiei, în timp ce cetăţenii vor considera Google o sursă de încredere având în vedere că este un motor de căutare american, spre deosebire de celealte două mari motoare de căutare din China (Baidu şi Soso).

Argumentul 1: Google are reprezenta în continuare o sursă de informare
Dacă Google refuză colaborarea cu guvernul Chinez, accesul cetăţenilor la serviciile Google este cel mai probabil  oprit complet. Acest lucru înseamnă că cetăţenii chinezi vor mai putea apela în general doar la motoare de căutare chinezeşti care, din cauza barierelor tehnologice şi lingvistice, vor oferi informaţii în general din China. Astfel, cetăţenii chinezi vor fi mai puţin informaţi în legătură cu evenimente ce se petrec în afara Chinei şi care au o relevanţă indirectă pentru aceştia (de exemplu, dacă China refuză să semneze un tratat internaţional cu SUA, sunt şanse mai mari ca ştiri despre acest fapt să fie întâlnite în site-uri din afara Chinei, la care Google oferă acces mai uşor, iar acestea nu ar fi în totalitate cenzurate deoarce sistemul de cenuzra chinez este activat în situaţii extreme). Mai mult, guvernul Chinei nu poate pune presiuni pe angajaţii Google în aceeaşi măsură în care pune pe angajaţii motoareleor de căutare chinezeşti deoarece nu are pârghiile legale, iar astfel se reduce riscul ca cenzura să fie impusă nu numai unor site-uri sursă, ci şi motarelor de căutare în sine.

Argumentul 2: Această măsură nu ar duce la îmbunătăţirea regimului politic din China, ci doar la o răcire a relaţiilor cu Vestul
Regimul politic chinez este bazat pe un set de valori diametral opus conceptelor democraţiei liberale. În momentul în care Google refuză colaborarea cu guvernul chinez, acest fapt, un gest singular al unui agent economic isignifiant pentru dinamica economică a Chinei, nu ar genera o schimbare nici măcar marginală în politicile Chinei. Ce ar face însă este că ar agrava imaginea pe care Vestul o are în cadrul clasei politce chineze. Această măsură ar accentua trendul de răcire al relaţiilor dintre SUA şi China şi ar crea un sentiment de nesiguranţă în cadrul investitorilor străini din China, în contextul în care guvernul ar pune restricţii drastice asupra unei companii străine prezente în China. Răcirea şi mai acută a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări ar duce la scăderea posibilităţii cooperării politice pe plan internaţional ce ar putea facilita şi schimbări pe plan naţional.

Referințe