„Tabăra de leadership pentru instructori și profesori de dezbateri„ a reușit să adune încă o dată, în cadrul ediției din 2017, un număr impresionant de 100 de profesori din diferite colțuri ale țării, de diferite specializări, care timp de o săptămâna au acumulat informații, au învățat metode noi de integrare a dezbaterilor la clasă și au primit sfaturi și instrumente de nelipsit din tolba oricărui viitor sau actual instructor de club.
Din dorința de a-i cunoaște mai bine pe membrii comunității de debate, o comunitate aflată în continuă creștere, ne-am hotărât să ne folosim de prilejul oferit de „Tabăra de leadership” pentru a construi o secțiune specială pe website-ul nostru. Purtând titlul de PROFILE, această secțiune își propune să le ofere posibilitatea celor care ajută într-un fel sau altul la răspândirea debate-ului bine făcut să împărtășească o părticică din povestea lor cu noi. Sperăm noi că, în acest fel, vom reuși și să facilităm o mai bună cunoaștere reciprocă și, de ce nu, încurajarea schimbului de expertiză.
Episoadele anterioare:
PROFIL DE PROFESOR: Monica Ionescu (instructor la Colegiul Național „B.P. Hașdeu”, Buzău)
PROFIL DE TRAINER: Alina Bucșa
PROFIL DE VOLUNTAR: echipa de organizare a „Taberei de leadership” 2017
PROFIL DE PROFESOR: Constantin Stăcescu (instructor la Colegiul Național „C. Negri”, Tg. Ocna)
PROFIL DE TRAINER: Andrei Olaru
PROFIL DE PROFESOR: Elena Manea (instructor la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu”, Hârșova)
PROFIL DE TRAINER: Ioana Covei
PROFIL DE PROFESOR: Elena Sticlea (instructor la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, București)
PROFIL DE TRAINER: David Moscovici
PROFIL DE PROFESOR: Elena Găvan (instructor la Colegiul Național „Spiru Haret”, Târgu Jiu)
PROFIL DE TRAINER: Nae Șovăială
Roxana Filip, profesor de limba engleză la Colegiul Național ”Carmen Sylva” din Petroșani ne-a oferit o perspectivă nouă asupra Taberei de Leadership, o perspectivă a unui Pui (a unei persoane care nu a mai avut legătură cu debate-ul până atunci dar care este interesată să devină parte din comunitate). Ne-a împărtășit cum orice domeniu are nevoie de o adaptare a conținutului și a mesajului și despre cum este foarte important să avem speranță, să credem într-un ”Poate” pentru că el este singurul care are putere să ne împingă mai departe, să facem lucruri noi, de care să fim mândri.
- Spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră și de ce v-a atras lumea debate-ului?
Sunt profesor de limba engleză, asta este ceea ce predau în prezent însă am avut legături lși cu chimie, fizică și economie. Am ajuns la o concluzie, spusă mai degrabă înn glumă, și anume că până la urmă, toate materiile sunt limbi străine. Datorită acestui fapt, am considerat că este necesar să știm să comunicăm șii că de cele mai multe ori, atunci când avem ceva de comunicat este foarte important să știm să ne apărăm punctul de vedere. Pentru acest lucru este necesar să știm cum se construiește un argument și cum anume să punem în scenă o dezbatere.
- Ce informații relevante ați reușit “să furați” de la traineri, care vă vor ajuta în calitate de instructor de club și de profesor?
Pot spune cu mâna pe inimă că nu am furat absolut nimic dar am învățat cât se poate de mult. Ce mi-a plăcut extraordinar de mult a fost disponibilitatea trainerului pentru că îți trebuie foarte multă răbdare. Fiecare om este pe un anumit palier de înțelegere a evenimentului, a cunoașterii materiei pe care o predă și toate lucrurile acestea își pun amprenta pe personalitatea omului.
Unii au o gândire analitică, alții au o gândire sintetică, unii vin cu o gândire critică sau cu una laterală , sunt persoane care interpretează diferit ,iar în zona creativității, ține foarte mult de personalitatea fiecăruia. Poți să fii un profesor de matematică extrem de acru sau poți să fii un profesor de matematică care nu numai că își iubește materia ci și copiii cărora le predă și pe care încearcă să îi înțeleagă. Atunci va încerca să găsească cât mai multe metode prin care să-i apropie și să-i facă să înțeleagă.
De exemplu, Teorema lui Pitagora se poate învăța sec, printr-o formulă și atât sau poți să vii cu mai multe pătrate și să le explici cum funcționează, de ce e la pătrat și nu la cub etc.
Asta ține de inventivitatea fiecăruia și de disponibilitatea de a oferi din timpul personal cercetării și dorinței de a face mai mult și mai bine.
- Ce plus valoare considerați că v-a adus această tabără?
Niște oameni frumoși, aprofundarea unor concepte cu care m-am mai întâlnit și înainte, o perspectivă nouă asupra proiectelor de la clasă. Mie îmi place foarte mult să lucrez pe proiecte la clasă: la sfârșit de capitol, pe o anumită temă, o bucățică de lecție, inițiativă venită uneori din partea elevilor, uneori din partea mea. Fie că va fi vorba de clasicele prezentări PowerPoint, fie că e vorba de o scenetă, de o dezbatere, din punctul meu de vedere este foarte important să existe acel plus de care tocmai ai pomenit și acea deschidere către înțelegere, creativitate, originalitate. Întotdeauna este un punct câștigat.
Dacă pleci de la bun început cu ideea lui NU, nu vei rezolva nimic. Dacă te gândești că poate există o soluție, nu spui că DA, sigur , dar poate există o soluție, cu siguranță e un pas în față.
Această tabără mi-a întărit credința în acel Poate există o soluție, deși eu sunt mai degrabă adepta lui ”Întotdeauna există o soluție”.
- Cum vă gândiți că veți pune în practică la clasă sau la viitorul club de dezbateri?
Ceea ce am învățat aici sigur voi aplica la clasă. De ce? Multe dintre tehnici îmi erau deja cunoscute dar voi pune în aplicare stilul nou, folosit aici, deoarece orice informație nouă aduce un plus. Oricât ai fi de bătrân sau de tânăr ai de învățat de la cei din jur, totul e să vrei să accepți.
Materialul a fost realizat în cadrul evenimentului „Tabăra de leadership pentru instructori și profesori de dezbateri” organizat de ARDOR în luna iulie 2017.
Autoarea materialului este Adina Ionescu: membru ARDOR Muntenia și studentă la Școala Națională de Științe Politice, secția Publicitate. Adina se descrie astfel: Curioasă cu normă întreagă, punctuală şi puţin OCD-istă în ceea ce priveşte termenele de predare. Îmi place să discut despre filozofie când gătesc şi sunt pasionată de sociologie.