Orice erou face câțiva pași esențiali spre dezvoltare: ieșirea din contexte cunoscute, înfrângerea fricilor, batălia constantă cu incertitudinea și necunoscutul și, mai apoi, descoperirea unor abilități și ajutoare ce-l propulsează spre ideal.
Dăm drumul seriei #multiplicatoridebine în care vrem să vă arătăm drumul pe care-l parcurg profesorii care sunt formatori de formatori (Ninjas, după cum le-am spus noi) pe meleagurile SIPDODOR, pornind de la a livra la clasă, în fața copiilor, la a-i învăța pe colegii lor cum să mânuiască instrumentele de dezbateri academice.
Personajul principal din povestea de astăzi este profesor de istorie al C.N. „Costache Negri” din Târgu Ocna, antrenor de dezbateri de peste 12 ani și un bacăuan cu o energie nestăvilită. Așa îl putem cuprinde în câteva cuvinte pe Constantin Stăcescu, instructorul clubului Cord din Târgu Ocna.
De unde începe totul?
Descrie printr-un cuvânt debate-ul românesc.
Extindere.
De ce ai ales întocmai acel cuvânt?
Față de când am început eu să fac dezbateri (când probabil erau 40 de cluburi în toată țara) și vreo 6 competiții pe an, acum probabil sunt peste 200 de cluburi în toată țara, sute de profesori formați din programele ARDOR și zeci de competiții. Este o extindere exponențială a dezbaterilor, ceea ce este un lucru îmbucurător pentru mine.
Intrarea în Necunoscut
De ce ai ales să devii Ninja?
Consider că am acumulat experiență și am învățat niște lucruri pe care aș vrea să le dau mai departe; pentru că este o provocare intelectuală, profesională, colegială să livrez informații despre dezbateri unor colegi adulți.
Ce ai simțit că lipsește?
Am o datorie de a da ceva înapoi, pentru că foarte multe lucruri pe care știu să le fac le-am primit de la alții care au investit în mine și mi-au acordat încredere. Mai mult decât atât, având în vedere ce se întâmplă în lumea noastră (internă, a profesorilor) cred că ar fi important să învățăm să facem lucrurile cât mai bine, să avem o formare profesionistă, de calitate și cred că la ora actuală, ARDOR furnizează cel mai bine acest serviciu educațional.
Ai întâmpinat greutăți în acest proces?
În a deveni formator de formatori, nu, mai degrabă a fost greu să-mi obțin certificatul de formator (cel inițial). Problemele apar nu atunci când e vorba de formare ci la ce „găsești acasă” (structura unei grupe, oamenii să înțeleagă că atunci când e vorba de livrarea cursului e importantă seriozitatea și calitatea și nu doar creditele, date la voia întâmplării). Cred că de fapt principala problemă e ca colegii noștri să înțeleagă că trebuie să facem lucrurile mai profesionist, chiar dacă asta implică să stăm 40 de ore la curs.
Cum vei depăși greutățile menționate?
În primul rând prin tenacitate, răbdare și bună-voință, prin puterea propriului exemplu: atunci când voi livra vreau (și sper din tot sufletul) să livrez cât de profesionist, serios și bine pot. Mai ales că sunt oameni care vor, mai ales că semnalele pe partea de dezbateri (ca Olimpiada „Tinerii dezbat”, de exemplu) sunt să coboare spre gimnaziu, și, prin urmare, va fi o cerere din partea colegilor noștri de a fi formați pentru a putea participa ca evaluatori. Deja multe județe din țară în ultimi 3 ani au făcut formări de către colegii din rețea, prin urmare, de ce în județul Bacău să nu se facă?
Șlefuirea a ceea ce am deprins
De ce abilități/calități are nevoie un supererou într-ale dezbaterilor?
Să fie foarte bine pregătit pe plan profesional, calități de livrare, de formare (trainer și cunoscător al formatului World Schools), al opționalului de dezbateri. Apoi calități administrative, în sensul că sunt și niște lucruri care trebuie făcute, cum ar fi exigențele Ministerului Educației. Altceva ar fi calități empatice, de a ști să lucrezi cu omul. Evident, trebuie și niște entuziasm pentru a depăși niște obstacole. Oleacă de rigurozitate nu strică pentru că trebuie să te încadrezi într-un program. Cred că câte puțin din toate aceste calități ajută.
Cum ajută debate-ul elevii? Dar societatea în ansamblu?
Debate-ul poate să ajute pe toată lumea, nu numai pe elevi. Poate să ajute colegii, părinții, bunicii. Dacă e să vorbim specific despre elevi, în primul rând, le dezvoltă gândirea critică și multiperspectivitatea. Că nu acceptă de-a gata o idee furnizată de profesor, ci are dreptul să se gândească că are propria părere. Apoi, formatul de dezbateri implică să vezi un lucru din cel puțin două perspective și, chiar dacă aparent poate fi contrariant pentru un tânăr elev, este doar o aparentă contrarietate pentru că își poate alege singur care părere i se potrivește, poate să își formeze propria părere. Să învățăm să cultivăm toleranța, acceptarea, dialogul, respectul pentru opinia celuilalt sunt lucruri extrem de importante pentru a avea o societate sănătoasă și cred că debate-ul ajută enorm în această direcție.
Cum v-a schimbat debate-ul viziunea la clasă?
Multe lecții deja le concep la materia mea (istoria), acolo unde se poate, pe pro și contra: „Hai să facem o mini dezbatere!”, la dirigenție nici nu nu mai vorbesc. Prin urmare, această implicare în dezbateri a făcut ca o parte consistentă a ceea ce înainte ofeream unidirecțional, sau unde eu eram principala sursă de cunoaștere, să se întâmple ceea ce se dorește și în școala modernă: profesorul să nu fie un transmițător de cunoștințe, cât mai degrabă un facilitator, care să medieze jocul intelectual între elevi, pe teme controversate. Trăim într-o lume în care ei au acces la informații, sunt interesați de problemele controversate, intră, sunt curioși, nu mai poți să-i oprești să știe. Aici mi-a schimbat mie perspectiva: sunt un pic mai bine pregătit pentru a gestiona situațiile în care primești o întrebare controversată despre vreo temă controversată. Acum pot să gestionez astfel de probleme și cred că este foarte bine.
Care crezi că sunt valorile unui trainer bun?
Toleranță, respect, dialog, acceptarea părerii celuilalt, rigoare, tenacitate.
Cum ajungi la ele?
Prin muncă, prin exercițiu, prin a fi deschis la părerile celorlalți, prin acceptarea deschisă și onestă a criticii și nu a criticismului pentru că de acesta suntem sătui în România. Trebuie să-ți dai timp să reflectezi la ceea ce știi despre tine, la modul în care te văd ceilalți, pentru că uneori poate „suntem furați” de părerea prea bună pe care o avem despre sine sau dacă nu te critică nimeni crezi că ai mereu dreptate. Ori, în lumea noastră a dezbaterilor, ăsta este sigur un lucru care nu se întâmplă, sigur vei primi o părere despre ceea ce ai făcut, așa că este extraordinar să poți primi păreri de la oameni care îți vor binele.
Ce facem de acum înainte?
Convinge în 2 minute un părinte care nu a mai auzit de acest fenomen, să-și dea copilul la debate.
Bună! Eu sunt Constantin, îmi face plăcere să stăm de vorbă despre dezbateri. Dacă îmi acorzi încă 90 de secunde să te conving, îți voi spune că: prin dezbateri copilul dumneavoastră își va dezvolta cultura dialogului, adică, dacă este un pic mai timid va avea un mediu securizant în care să-și spună părerile; dacă este curajos, va avea un mediu concurențial în care să își poata exersa abilitățile cu cei mai buni elevi din țară. Își va putea exersa spiritul critic și își va dezvolta calitățile de a convinge și a argumenta (nu doar pe baza propriilor păreri), ci va trebui să se documenteze, va intra în contact cu o grămadă de copii deștepți și după 2-3 ani de dezbateri, va fi cu totul alt om. Cred că v-am convins (acum că s-a terminat și timpul) că merită să facă dezbateri și vă invităm la o demonstrativă să vedeți ce pot să facă niște copii de-ai noștri după 2-3 ani de dezbateri.
Ce crezi că ar mai trebui îmbunătățit la sistemul de dezbateri din România?
Cred că „zmeilor” debate-ului le-ar prinde bine puțin mai multă modestie. Pentru că există riscul să devii un pic arogant atunci când stăpânești cu măiestrie arta dialogului, a retoricii și a persuasiunii, care uneori are o graniță foarte subțire cu manipularea și cu reaua-voință. Și atunci, ține de moralitatea sau de etica ta de a folosi armele pe care le ai în dezbateri. Problema apare când ieși din mediul academic. Dacă în dezbateri ai niște arbitri care știu cum să reziste unor lucruri și echipa cealaltă joacă un rol foarte clar, aici apare problema. Ce faci cu omul din spatele debater-ului, aici e întrebarea.
Dacă ai fi față în față cu tine de la începuturile în dezbateri, ce ți-ai spune? Cum te-ai încuraja?
Implică-te mai puțin emoțional pentru că s-ar putea să-ți fie mai bine. Fii oleacă mai sistematic pentru că s-ar putea să devii mai eficient. Rămâi la fel de entuziast pentru că nu ai decât de câștigat!
La început de drum încercăm să aducem un suflu nou. Fă-ți o promisiune!
Promit că voi face tot ce ține de mine pentru a forma o grupă de colegi profesori, din școala sau zona mea sau din orașul Bacău, ca să încerc să transmit din ceea ce am învățat eu de la alții pentru că merită!
Materialul a fost realizat la finalizarea evenimentului de formare de formatori organizat pentru cele 11 cadre didactice care urmează să livreze cursul de formare acreditat de Ministerul Educației „Strategii inovative de Predare a Disciplinei Opționale Dezbateri, Oratorie și Retorică”. Evenimentul a făcut parte din proiectul „Debate Network 2.0” ce are drept obiectiv strategic creșterea calității training-ului în cluburile de dezbateri. Proiectul este realizat cu susținerea partenerului nostru strategic Romanian-American Foundation.