#ProfildeTrainer: Dan Sima (instructor la Colegiul Tehnic „Mediensis”, Mediaș)

Schimbăm puțin perspectiva de la Ninja la Master Trainer Regional și tragem cu ochiul la ce înseamnă să devii model pentru ceilalți, menit să-i ajute și să-i stimuleze. Cum să ajuți la creșterea unei comunități locale prin perseverență și muncă ne spune chiar Dan Sima, parte din ????#multiplicatoriidebine și un trainer cu experiență din comunitatea ARDOR.

Spune-ne câteva cuvinte despre tine, ca să te putem cunoaște mai bine.

Sunt profesor de discipline socio-umane la la Colegiul Tehnic „Mediensis” din Mediaș, trainer de debate la același liceu, trainer abilitat ARDOR la cursul de formare în domeniul dezbaterilor educaționale pentru profesori, organizator de mici competiții de debate la nivelul județului Sibiu și, recent, persoană resursă a ARDOR pentru trainerii de debate din zona Ardealului (Master Trainer mi se pare ușor pompos). Sunt implicat în mișcarea de debate din 2010 și sunt fericit că astăzi, după aproape un deceniu, în județul Sibiu sunt mulți colegi profesori care fie integrează la clasă elemente de educație deliberativă, fie organizează propriile cluburi de debate în școlile lor. Văd asta ca rezultat al implicării mele în domeniu și este motivul principal pentru care voi continua să sprijin dezvoltarea acestui minunat instrument educațional.

Descrie printr-un cuvânt debate-ul românesc.

Implicare.

De ce l-ai ales întocmai pe acela?

Cred că debate-ul românesc există în forma sa actuală, foarte diversă, foarte dinamică, foarte productivă, cel puțin în termeni de cantitate, pentru că o mulțime tot mai mare de oameni se implică voluntar, fără alte beneficii decât gândul reconfortant că fac ceva bun pentru tineri și pe termen mediu, pentru societate. Este extraordinar modul în care oameni foarte diferiți, din medii profesionale, din specializări foarte diferite, ajung să contribuie la dezvoltarea acestei mișcări cu mare impact formativ, doar pentru a face bine celorlalți. Adică imaginați-vă că organizați un concurs sau un curs sau un eveniment legat de debate și, apoi, începi să descoperi că un număr de oameni, de colegi despre care nu știai nimic până atunci, încep să te caute, să te sune, să ceară sfaturi, să-ți spună că vor și ei să se implice așa cum o faci tu. Este un dar pentru care, la rândul meu, mulțumesc debate-ului românesc.

De ce ai ales să devii Master Trainer? Ce ai simțit că lipsește?

Cred că sunt multe zone din țară care nu beneficiază, la nivelul mișcării de debate, de influența benefică a celor câteva mari centre universitare. În aceste zone, animatorii fenomenului sunt dascăli și am considerat, la acel moment, că pot ajuta acest tip de om implicat în debate – dascălul-trainer aflat geografic departe de trainerii din afara sistemului de învățământ, cei concentrați, de regulă, în centrele universitare de tradiție.

Ce te-a motivat să faci pasul acesta?

Colaborarea deja consistentă cu ARDOR Național și energia nestăvilită a oamenilor de acolo. Sunt oameni cu care îți dorești să lucrezi și alături de care simți că înveți. Ei sunt motivatorii de bază plus, desigur, unul dintre obiectivele programului: transformarea comunităților ARDOR în comunități de co-învățare și co-creare. Comunitățile ARDOR au acest specific minunat și, în același timp, problematic: există foarte multă lume dispusă să ajute dar relativ puțini sunt cei ce-și îngăduie să ceară ajutor.

Care sunt greutățile pe care le-ai întâmpinat/ crezi că le vei întâmpina?

Desigur, cele mai mari dificultăți sunt legate de gestiunea timpului, potrivirea agendelor Master Trainerilor Regionali cu ale celorlalți traineri, de gestiunea distanțelor geografice. Nu văd în acest moment alte dificultăți decât cele de natură logistică.

Ai nevoie de ajutor? La cine vei apela?

La nivel intențional îmi propun  să am nevoie de ajutor :). Cred că exemplul propriu este important și în această conjunctură. Pot să vă spun că nu este deloc ușor să arăți că ai nevoie să fii ajutat. Evident, prima referință ce-mi vine în minte atunci când aș avea nevoie de ajutor este Asociația Regională – în acest caz vorbim de AGORA Transilvania.

Ce abilități/calități are nevoie un supererou într-ale dezbaterilor?

Iată, una dintre calități ar fi tocmai aceea de a fi în stare să ceri ajutor. Să-ți îngădui vulnerabilitățile. Apoi, să știi să amenajezi agende, să poți fi convingător, să ai tact dar și curaj pentru comunicări dificile – să dai ocazia oamenilor extraordinari cu care lucrezi să fie extraordinari. Toate acestea, în cazul meu, sunt sub statusul „work in progress”.

Cum ajută debate-ul elevii? Dar societatea în ansamblu?

Pentru prima întrebare, am întotdeauna un răspuns scurt: prin accelerarea învățării; dacă învățăm să producem și să receptăm argumente, putem orice. Este o super-putere pe care orice elev o poate avea.

Pentru a doua întrebare, nu am un răspuns scurt. Am mai mult o speranță. Speranța că uneltele de gândire și comunicare cu care te înzestrează debate-ul vor fi eficiente cândva în luptă cu cei ce refuză gândirea critică, în luptă cu comoditatea intelectuală a societății de acum, în luptă cu zonele destul de largi din societate care manifestă intoleranță și agresivitate. Deocamdată societatea este, mai degrabă, în contra-sens cu lucrurile bune și consistente ce se întâmplă în cluburile de debate.

Cum v-a schimbat debate-ul viziunea la clasă?

Activitatea de dascăl presupune învățare și îmbunătățire continuă. Implicarea pe termen lung într-o altă activitate cu caracter educațional nu poate fi decât benefică deoarece, ca dascăl, ți se deschid mai multe opțiuni de ieșire din rutina și regia instrumentelor metodice de predare. Din acest punct de vedere, activitatea de trainer, de debate ori de traineri de debate, aduce, suplimentar, o acomodare cu comunicarea eficientă presupusă de aceste sesiuni de training și o listă remarcabil de lungă de noi metode din domeniul educației deliberative.

Dar asupra vieții personale?

Grea întrebare. Și ușoară, într-un fel. S-a întâmplat, și în cazul meu, un fenomen relativ frecvent în lumea debate-ului. Am contaminat restul familiei cu microbul dezbaterilor. Într-o măsură mai mică ori mai mare, toți facem, de ceva timp, debate. Acestea sunt faptele. Apoi, cred din tot sufletul, că am devenit prin debate nu doar un profesor mai bun ci și o persoană mai bună.

Care crezi că sunt valorile unui trainer bun?

Integritate, toleranță, consecvență

Cum pot ajunge acolo? Povestește-ne cum a fost drumul tău în acea direcție

Valorile se imită, se exersează și se dau mai departe. În ce mă privește, formarea inițială, din domeniul filosofiei, m-a făcut să ajung ușor pe drumul corect, ceea ce nu înseamnă că am ajuns și la destinație. Am avut noroc de modele, unele dintre ele chiar din lumea debate-ului; mă străduiesc să fiu și eu unul iar exercițiul permanent al valorilor în care cred este, în opinia mea, singura cale către ele.

Convinge în 2 minute un părinte care nu a mai auzit de acest fenomen, să-și dea copilul la debate. Ce credeți că ar trebui să știe?

Dragă părinte, dacă vrei, tu și copilul tău, să aveți o relație bazată pe încredere și comunicare reală; dacă vrei, tu și copilul tău, să nu mai aveți emoții atunci când se apropie orice evaluare orală, dacă vreți, tu și copilul tău, ca, la vârsta potrivită, să luați decizii raționale cu privire la viitorul profesional iar copilul tău să participe relaxat la orice interviu de angajare, atunci haideți în data de … la ora …. la …. să vedeți meciul demonstrativ organizat de Clubul de debate, să vedeți că toate dorințele de mai sus sunt perfect realizabile și nu plecați de acolo până nu vă asigurați că bobocul sau boboaca dvs nu a devenit un viitor debater.

Ce credeți că ar mai trebui îmbunătățit la sistemul de dezbateri din România?

Cred că nu va exista un moment în care „sistemul” să nu fie perfectibil. În acest moment, ceea ce-mi vine în minte imediat, este că accesul tinerilor la debate este inegal cam în același fel în care este inegal și accesul la educație. Este facil pentru copiii din familii mai înstărite, rezidente în orașe mari și dificil pentru copiii ce provin din familii sărace, rezidente în micul urban sau în rural.

Dacă ați fi față în față cu dvs de la începuturile în dezbateri, ce v-ați spune? Cum v-ați încuraja?

Dragă Dane, știu că această experiență pare șocantă pentru un profesor care crede că este imposibil să susți, în același timp, o teză dar și opusul ei dar, ai răbdare, vei vedea destul de repede că perspectiva multiplă este mai valoroasă decât cea unică și că elevii câștigă mai mult așa, în pregătirea lor pentru viața reală, decât dacă ar aștepta de la tine să le spui care este perspectiva corectă, indubitabilă și unic dezirabilă.

La început de drum încercăm să aducem un suflu nou. Faceți-vă o promisiune până la următoarea tabără de leadership, de anul viitor.

Promit să fiu mai colaborativ cu cei care apelează la mine și, la un nivel rezonabil, chiar și cu cei care nu fac acest apel. Realist, la anul pe vremea aceasta ar trebui ca orice trainer, din zona Ardealului, care are o nevoie sau o dificultate, să găsească  repede o soluție creată de comunitate și, tot cam pe atunci, cursul de debate pentru profesori să fi fost livrat la alte două grupe din județul Sibiu.

 

Materialul a fost realizat la finalizarea evenimentului de formare de formatori organizat pentru cele 11 cadre didactice care urmează să livreze cursul de formare acreditat de Ministerul Educației „Strategii inovative de Predare a Disciplinei Opționale Dezbateri, Oratorie și Retorică”. Evenimentul a făcut parte din proiectul „Debate Network 2.0” ce are drept obiectiv strategic creșterea calității training-ului în cluburile de dezbateri. Proiectul este realizat cu susținerea partenerului nostru strategic Romanian-American Foundation.