România ar trebui să adopte măsuri mai dure pentru combaterea pirateriei pe Internet

Argumentul 1: Situaţia actuală duce la încălcarea drepturilor de proprietate

În prezent în România procentul programelor piratate reprezintă 66% din totalul software-ului instalat, cifră care s-a tradus în pierderi de 249 de milioane de dolari în 2008. Drept urmare ţara noastră a fost inclusă pe lista ţărilor pe care Oficiul american pentru comerţ le va supraveghea în 2010 din cauza pirateriei, a vânzării online de produse piratate şi contrafăcute, fenomen în creştere în ţara noastră. Implicaţiile nivelului larg de răspândire al pirateriei apar atât la nivelul autorilor, care nu încasează câştiguri suficiente şi pot fi descurajaţi din a lucra la noi creaţii, cât şi la nivelul consumatorilor cinstiţi, care pot rămâne în imposibilitatea de a cumpăra produsul în cazul în care comercianţii consideră că România nu mai rentează ca piaţa de desfacere. Pentru prevenirea acestor situaţii sunt necesare măsuri mai stricte pentru combaterea pirateriei.

Argumentul 2: Prin sancţiuni mai dure oamenii se vor simţi mai ameninţaţi

Pedepsele prevăzute pentru piraterie în România se împart în amenzi şi închisoare de la 1 la 4 ani. Dacă se introduc pedepse mai dure oamenii se vor simţi mai ameninţaţi şi se vor gândi de două ori înainte de a pirata un produs. Mai mult, iniţiative legislative ca propunerea recentă din Franţa ar putea acţiona în mod preemptiv, prin adoptarea unui sistem în care celor care încalcă legea pirateriei on-line de mai mult de trei ori li se refuză accesul la Internet.

Argumentul 1: Situaţia actuală nu are o rezolvare simplă

Cauzele care duc la perpetuarea unui grad crescut de piraterie în România sunt complexe şi nu permit o rezolvare simplă. În contextul în care achiziţionarea unui sistem de operare de Windows 7 Ultimate Edition Full version costă aproximativ 320 de dolari, iar venitul mediu lunar în România este tot de aproximativ 320 de dolari, este practic imposibil să ne aşteptăm ca un individ să îşi sacrifice salariul pe o lună de zile pentru a achiziţiona un produs software. În egală măsură, este posibil ca de la acelaşi individ să se aştepte să aibă cunoştinţe de operare pe calculator sau chiar să lucreze folosind un calculator, fără a i se oferi vreo alternativă. Adoptarea unor măsuri mai stricte nu va rezolva problema pe termen lung.

Argumentul 2: Măsurile existente sunt suficient de drastice

Sancţiunile actuale constau în amendă şi închisoare de la 1 la 4 ani, în funcţie de gravitatea acţiunilor. Aplicarea oricăror dintre aceste sancţiuni duce pentru persoană acuzată de piraterie la suferirea unor costuri mult mai mari decât cele presupuse de cumpărarea produsului piratat. Cu toate acestea, 70% dintre utilizatorii de Internet “piratează” muzica, conform datelor din 2009. O soluţie ar fi explorarea ideii de recompensă – ce câştigă utilizatorii dacă fac efortul de a cumpăra produsul original?

Referințe