Dacă ai o idee, o propunere sau o nelămurire, le așteptăm la:

AGORA Debate

AGORA Debate

AGORA Debate este o asociație-umbrelă care administrează un amplu program educațional destinat elevilor de liceu și studenților, având în centrul său dezbaterile academice ca instrument educațional, de dezvoltare a abilităților de gândire critică, argumentare și exprimare în public. Totodată, AGORA Debate este un actor prezent în viața publică prin organizarea de dezbateri cu participarea a numeroase personalități ale vieții publice din România, pe unele dintre cele mai arzătoare teme ale momentului în România.

De la începuturile sale în 1994 ca un simplu club destinat elevilor de liceu și până în prezent, când a devenit unul dintre cele mai mari programe de dezbateri din Europa de Est, AGORA Debate a avut permanent aceeași misiune: să promoveze o cultură a dezbaterii și dialogului în cadrul societății românești.

La împlinirea a 25 de ani de la înființare, programul de dezbateri aflat sub umbrela AGORA Debate reunește peste 25 de cluburi de dezbateri de liceu și asociații universitare precum Babeș-Bolyai University Debate Society și Oradea Debate Society, rămânând același forum dedicat dezbaterii celor mai importante probleme din România.

 

Istoric

1994-2002
Programul de dezbateri din Transilvania a fost înființat în 1994 de către Fundația Pentru O Societate Deschisă, fiind inițial centrat pe programul de liceu. Din 1998 au apărut turneele pentru studenți, începând colaborarea cu Universitatea Babeș-Bolyai.

2002-2018
În 2002, administrarea programului din regiune a fost preluată de către ARDOR Transilvania. Începând din 2002, numărul de beneficiari activi și cluburi de dezbateri a crescut permanent, lucru care a dus la o dezvoltare fără precedent a rețelei de dezbateri.
La nivel de liceu, echipele ARDOR Transilvania au câștigat titlul de campioni naționali de nu mai puțin de 8 ori, iar turneele sale de liceu au bătut numeroase recorduri de participare.
La nivel universitar, ARDOR Transilvania a adâncit colaborarea cu Universitatea Babeș-Bolyai, punând bazele BBU Debate Society, care în 2008 a reușit performanța de a câștiga titlul de campioni mondiali la dezbateri, și a atins locul 24 în World Debate Rankings.

2019
Ca urmare a unui amplu proces de audit și reorganizare a structurilor de conducere, programul de dezbateri este extins la nivel național, prin înființarea unei noi asociații: AGORA Debate.

 

În prezent, AGORA Debate este una din cele șase asociații regionale membre ale Asociației Române de Dezbateri Oratorie și Retorică (ARDOR).

Pe lângă activitatea în cadrul cluburilor de elevi și studenți din Transilvania, încă din 2019 AGORA Debate a adus în atenția publicului din România un nou concept de educare prin dezbatere – organizarea de dezbateri publice pe teme de interes actual, de la inteligență artificială și vot electronic până la oportunitatea organizării de festivaluri majore în centrul orașului sau introducerea venitului minim garantat în România. Astfel, AGORA Debate a organizat până în prezent nouă dezbateri publice, dintre care 4 în mediul online, cu sprijinul mediului privat și al instituțiilor publice din România, precum și cu participarea unui public larg format din elevi, studenți, persoane din mediul academic, antreprenorial sau de ONG-uri, un public divers și deschis spre idei noi. Scopul acestei direcții create în cadrul asociației AGORA Debate este crearea unei culturi a dezbaterii și dialogului în România. 

  • La nivel de studenți, ni s-a alăturat clubul Oradea Debate Society.
  • Peste 25 de cluburi de dezbateri pentru elevi și studenți în România
  • 420 de membri activi și beneficiari direcți prin activitățile asociației
  • 9 dezbateri publice deschise publicului din România

 

Listă cluburi de elevi afiliate

Listă cluburi de studenți afiliate:
BBU Debate Society (Cluj)
Oradea Debate Society (Oradea)

Rapoarte de activitate:       2015   /   2019

Ne găsiți la:

Echipa

CONSILIUL DIRECTOR

Ioana Stupariu – Președinte
Emil Mesaroș – Președinte Onorific
Bogdan Stupariu – Vicepreședinte
Mihai Pop – Secretar
Silviu Șoit – Membru
Robert Ciugolia – Coordonator Elevi
Patricia Cîmpian – Coordonator Studenți

ECHIPA EXECUTIVĂ

Andra Literat – Coordonator Parteneriate
Codruța Bonta – Coordonator Parteneriate – adjunct
Marius Panait – Coordonator tehnic
Nina Renata Pop –  Coordonator logistice
Narcisa Dărăban  – Coordonator Media
Dragoș Tuluc – Coordonator IT