Dacă ai o idee, o propunere sau o nelămurire, le așteptăm la:

Lotul Național al României la Campionatul Mondial de Dezbateri

Unul dintre cele 5 programe pe care  ARDOR le administrează este Lotul Național al României la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru elevi (World Schools Debating Championship). În fiecare an, ARDOR susține selecția si antrenarea unei echipe formată din cinci elevi ce participă la Campionatul Mondial. Romania a participat la campionatele WSDC din 2004 pana in prezent Selectarea si pregatirea echipelor de elevi care au reprezentat Romania la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice din 2004, in Germania, si, respectiv, 2005, in Canada, au fost realizate prin implicarea d-nei profesor Simona Mazilu, care a indeplinit si rolul de antrenor al Echipei Nationale la aceste prime doua editii. Incepand cu 2006, rolul selectarii Lotului National al Romaniei a fost indeplinit de ARDOR. De atunci, performanțele echipei s-au îmbunătățit constant, iar Lotul Național este un etalon pentru întreaga comunitate de dezbateri academice a României.

 În fiecare an, liceeni din întreaga țară parcurg o serie de etape pentru a ajunge să reprezinte România și să lupte, ca delegație, pentru titlul de campioană mondială în dezbateri academice.

 Cel mai probabil veți auzi de Naționali și în următorii ani. Ei sunt avocații de mâine, speakerii motivaționali, amenii de comunicare,  și poate, de ce nu, noua generație de politicieni. Au în față un an plin de provocări. Pentru unele dintre ele se pregătesc, cu ajutorul trainerilor, cu argumente și cazuri. Pentru altele, au nevoie de susținere – financiară și nu numai – de la cât mai mulți…

Cum este selectat și pregătit Lotul României pentru Campionatul Mondial (WSDC)?

Rezultatele lotului național nu ar fi posibile fără efortul susținut al debaterilor și trainerilor. În cei mai bine de 15  ani, ARDOR, inspirat din bunele practici ale țărilor anglo-saxone, a optimizat constant procesul de selecție si training al elevilor ce participa la WSDC. Elevii selectați în lotul național petrec cel puțin 9 luni de pregătire continuă, iar perioada se poate extinde până la 2 ani pentru membrii juniori ai lotului.

Cum funcționează programul de selecție și training al ARDOR ? 

ETAPA 0 – selecția antrenorilor

Anual, ARDOR organizează un proces de selecție a antrenorului principal și a asistenților acestuia. Trainerii sunt selectați pe baza experienței în dezbateri academice și a capacităților de coaching, experiențe acumulate în cadrul comunității ARDOR. Șerban Pitic, antrenorul actual al Lotului Național, are peste 15 ani de experiență în dezbateri, cu numeroase distincții: finalist la Campionatul Mondial Universitar din Berlin 2013, finalist și câștigător al prestigioaselor turnee universitare Oxford IV 2011 și respectiv Cambridge IV 2012 (la categoria non-nativi). 

ETAPA 1Selecția națională – În cadrul acestei etape participă aproximativ 50 liceeni (care nu sunt în an terminal) din întreaga țară. Se desfășoară cu aproximativ 9 luni înainte de Campionatul Mondial. 

  • Prima selecție constă în evaluarea de către o comisie formată din arbitri, traineri și debateri cu experiență a CV-ului și a unui discurs filmat al fiecărui aplicant.
  • Ulterior ARDOR organizează o selecție live a celor rămași în competiție (18 participanți). Aceasta are loc în cadrul unui eveniment organizat în București ce constă în 3 zile pline de meciuri de debate, exerciții de public speaking, în care toți cei selectați pentru această etapă sunt mixați în echipe pentru a se identifica mixul potrivit pentru Campionatul Mondial, dar și un interviu cu antrenorul principal al Lotului.

 

ETAPA 2 – Antrenarea Lotului extins

Cei 9 debateri selectați în urma primei etape încep antrenamentele intensive cu o echipă formată din 5-6 traineri. Pregătirea lor constă în sesiuni de training organizate regulat în București (aproximativ o dată la 2-3 saptămâni), pregătire individuală (documentare pe subiectele de dezbatere de la Campionat, lecturi frecvente The Economist, Foreign Policy etc.), dar și multiple participări la competiții internaționale de dezbateri, menite să rodeze echipa și să cristalizeze cea mai potrivită formulă a acesteia.

Lotul actual (2019-2020) este pregătit de o echipă de 7 antrenori și asistenți:
Antrenor Principal: Șerban Pitic
Antrenori Secundari: Eveline Dicu, Laura Drăgoi, Octavian Nica, Victor Băjan, Teodora Munteanu, Alexandru Dănescu

Antrenamentele din acest an vor totalizat aproximativ 300 de ore de pregătire individuală, 40 de zile de antrenament ‘live’ și participarea la 4 turnee de pregătire (Winter Holidays Open Zagreb, Nov 2020 – sfertfinaliști, Eurasian Schools Debate Championship Istanbul, Ian 2020 – locurile 1 și 2 la echipe, Prague Debate Spring – Mar 2020, Vancouver World Schoold Debating Tournament – Iul 2020)

 

ETAPA 3 – Finalizarea echipei & participarea la WSDC

În urma unei monitorizări constante a activității competiționale și a capacității de relaționare în interiorul lotului extins, trainerii selecționează cei 5 membri ai echipei care participă la Campionatul Mondial. Echipa împreună cu antrenorul principal și cu un Team Manager petrec aproximativ 2 saptamani în țara gazdă a ediției, unde dezbat pe parcursul celor 8 runde pentru a-și câștiga locul pe podium în fața tuturor celorlalte loturi participante.

Ce este Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi (WSDC)?

World Schools Debating Championship (WSDC) este competiția de top la nivel mondial în domeniul dezbaterilor. Fiecare țară poate participa cu o echipă ce se luptă pentru titlul de Campion mondial, 75 de țări participând la WSDC de la prima ediție, în 1988, până în prezent. Ediția din 2020 se desfășoară în Mexico City, Mexic, în perioada 19-26 iulie iar echipa care va participa din partea României va avea în componență 5 membri.

Premii obținute

timeline_pre_loader

Lotul Național 2019/2020

Ambele echipe ale Lotului în finala Eurasian Schools Debating Championship (Istanbul, Turcia)

Sfertfinaliști la turneul international Winter Holidays Open (Zagreb, Croația)

Lotul Național 2018/2019

Accedere în optimile parțiale ale WSDC (Bangkok, Thailanda)

A treia cea mai bună echipă în categoria EFL (English as a Foreign Language), la WSDC

Câștigători ai turneelor internaționale Nordic Schools Debating Tournament (Copenhaga, Danemarca) și Bratislava Schools Debating Tournament (Slovacia)

Lotul Național 2017/2018

Accedere în optimile WSDC (Zagreb, Croația)

Cea mai bună echipă în categoria EFL, și cel mai bun vorbitor EFL (Smaranda Moroșanu) la WSDC

Câștigători ai turneului internațional Winter Holidays Open (Zagreb, Croația)

Lotul Național 2016/2017

A patra cea mai bună echipă în categoria EFL la WSDC (Bali, Indonesia)

Lotul Național 2015/2016

Al treilea cel mai bun vorbitor EFL (Alexandra Firescu) la WSDC (Stuttgart, Germania)

Câștigători ai turneelor internaționale Prague Debate Spring (Cehia), Bratislava Schools Debating Tournament (Slovacia)

Finaliști la Eurasian Schools Debating Tournament (Istanbul, Turcia)