Medicamentele ar trebui sa fie in totalitate gratuite

Argumentul 1:Medicamentele gratuite ar aduce avantaje la nivel de individ (MICRO), dar și la nivel de stat (MACRO)

Prețurile medicamentelor încep de la foarte mici la exagerat de mari, în funcție de calitatea și importanța lor. Un procent foarte mic dintre bolnavi/familiile lor își permit să cumpere toată medicația de care are nevoie respectivul și vedem foarte mulți indivizi care se chinuie prin spitale, cerșesc mila oamenilor sau pur și simplu se dau bătuți. Nu este moral să lăsăm oamenii să se chinuie doar pentru niște bani în plus către stat. Oricum, este mai benefic să ajutăm acei oameni să se vindece pentru că aceștia (mai ales cei care nu sunt pensionari) pot să înceapă să lucreze din nou, după ce își revin, deci tot ar fi în interesul statului. Dar să nu ne gândim la tehnicalități, ci la principiul din spatele acestei moțiuni, și anume faptul că noi protejăm viețile oamenilor și arătăm că banii nu sunt singurul nostru interes, lucru care ar ajuta, de asemenea, și la imaginea statului (vezi tratamentul pentru cancer și scandalul recent cu prețurile).

Argumentul 1:Gratuitatea medicamentelor ar fi ineficientă

În primul rând, ce s-ar întâmpla cu companiile care produc medicamente? De unde ar veni banii pentru medicamente, pentru plătirea angajaților? Nu găsim o modalitate eficientă de a implementa moțiunea. Nu o să lucreze nimeni pe degeaba și nu o să producă nimeni medicamente doar din solidaritate. Statul de unde va lua atâția bani pentru a plăti toate acestea?

Dar, ok, să spunem că statul găsește, prin absurd, banii pentru a plăti strictul necesar din punct de vedere ar companiilor de medicamente și angajații lor, de unde o să avem siguranța că medicamentele vor avea aceeași calitate? Vedem cum, în general, ce este gratis rareori este și bun, și nu vedem de unde am primi garanția că medicamentele, odată ce devin gratuite, au același efect.

Și chiar și așa, după ce criteriu s-ar oferi medicamentele? Toată lumea s-ar îngrămădi în farmacii după medicamentele de care au nevoie, stocul s-ar epuiza, companiile de medicamente ar trebui să mărească viteza producției, s-ar strica tot acest sistem oarecum balansat și asta doar pentru că am introduce gratuitatea medicamentelor.

Referințe