Peste 40 de participanți la Tabăra Online de Dezbateri și Democrație pentru Instructori 2021!

 

In fiecare an, ARDOR instruiește și pregătește profesori și instructori studenți din toată țara în arta oratoriei și a dezbaterilor academice. Prin evenimente de formare, precum taberele de vară, profesori cu experiență cât și nou-veniți au ocazia să învețe ce înseamnă dezbateri și să țină cursuri de dezbateri pentru elevi.

Anul acesta 45 de profesori și instructori din toată țara au participat la 5 zile de ateliere susținute de formatori din partea ARDOR și a partenerilor (Centrul pentru Jurnalism Independent și Capgemini). Suntem deosebit de încântați să fi avut participanți din orașe precum Bacău, București, Brașov, Brăila, Cluj, Drăgășani, Iași, Suceava,Târgu Jiu, Pitești, Piatra Neamț, Mediaș, Craiova, Alba Iulia și nu numai!

Principala misiune ARDOR este să promoveze dezbaterile ca instrument educațional, în vederea unei societăți mai democratice, cu cetățeni mai implicați și informați. Astfel de evenimente sunt esențiale pentru realizarea acestor țeluri, deoarece prin pregătirea instructorilor putem să ajungem la elevi și tineri, în alte cuvinte, noua generație și noile voci.

În cadrul taberei, instructorii au avut ocazia să descopere ce înseamnă dezbateri și instruire de dezbateri (argumentare, contra-argumentare, analiză de moțiuni, format de dezbateri), în cazul celor care sunt începători în acest domeniu. Pentru profesorii cu experiență am pregătit ateliere care să ajute în tehnicile esențiale în instruirea de dezbateri, precum metode de livrare, feedback și debrief, elemente care ajută în procesul educativ și în consolidarea celor învățate.

Atelierelor de dezbateri li s-au adăugat în acest an o serie de ateliere speciale:
Centru pentru Jurnalism independent au realizat 2 sesiuni despre ce înseamnă informarea și ce presupune procesul de informare, iar apoi despre tipuri de dezinformare și tehnici de verificare a informației (deconstrucție de mesaj, căutarea verticală și laterală).

În cadrul atelierului oferit de Capgemini, Andrei Georgescu, alumnus al mișcării de debate și actualmente Head of Advisory al Capgemini a povestit cadrelor didactice despre abilitățile pe care companiile de consultanță le caută la tinerii pe care îi angajează.

Echipa de formatori ARDOR din acest an a fost formată din instructori cu experiență, profesori și parteneri de nădejde a comunității de dezbateri academice:

Elena Găvan – formator, instructor, arbitru de debate, profesor de științe socio-umane în cadrul Colegiului Național „Spiru Haret” (Târgu Jiu, județul Gorj)

Monica Ionescu – formator, instructor, arbitru de debate, profesor de limba engleză la Colegiul Național „B.P. Hașdeu” din Buzău

Raluca Marlena Petrescu – formator, instructor, arbitru de debate, director de turneu și asistent de proiect ARDOR

Emil Lazăr – formator, instructor, arbitru de debate şi profesor universitar la Universitatea din Craiova

Irina Koszegi – formator, instructor, arbitru de debate și profesor de logică și argumentare la Colegiul Național “Grigore Moisil” București (alături de Marius Stancu, formator asistent, instructor și student).

 

 

 

Mulțumim trainerilor de la Centrul pentru Jurnalism Independent:

  • Ioana Avădani – Președinte CJI
  • Cristina Lupu – Director executiv CJI
  • Cristina Jamschek – Director de Programe CJI
  • Bianca Oanea – Expert media

 

Evenimentul a fost sprijinit de:

KAS este un partener de tradiție al ARDOR în ce înseamnă aprofundarea educației pentru democrație în rândul cadrelor didactice și al elevilor, sprijinind Tabăra și în anii anteriori. În deschiderea evenimentul am avut plăcerea de a o avea alături de noi pe Ilinca Iordache, Coordonator de Programe KAS.

Capgemini este un partener nou al ARDOR, cu care ne propunem să avem o relație frumoasă și de lungă durată. În cadrul Taberei, Capgemini va susține un atelier pentru cadrele didactice despre care sunt competențele tinerilor pe care îi apreciază un angajator și cum pot ele fi îmbunătățite prin dezbateri și educație pentru democrație. Atelierul va fi ținut de Andrei Georgescu, Head of Advisory Capgemini și alumnus al ARDOR (fost campion național). 

“Investiția în profesori și în instructori este cea mai valoroasă pe termen lung și prioritară pentru ARDOR. Instructorii (studenți sau cadre didactice) care gestionează cluburile de debate afiliate  ARDOR, precum și profesorii care țin cursul opțional de dezbateri în licee sau predau folosind metoda dezbaterilor sunt cei care fac să se întâmple magia achiziției de abilități de gândire critică, argumentare și persuasiune în rândul tinerilor, abilități care le sunt cu atât mai utile în aceasta perioadă cu multă incertitudine.” declară Emanuel Beteringhe, Președintele executiv ARDOR.

Partener strategic: