Dacă ai o idee, o propunere sau o nelămurire, le așteptăm la:

Model educațional – Debate

Despre dezbateri

Debate-ul este (sau ar trebui să devină) important pentru oricine deoarece este un instrument educațional care și-a dovedit eficiența în a modela indivizi capabili să „gândească cu capul lor”. Acest ‘sport intelectual’ îi ajută pe practicanții săi să își argumenteze cu atenție afirmațiile, să urmeze o structură logică atunci când își formează și emit părerile și să își documenteze ideile pe care le susțin. În plus, exercițiul dezbaterilor academice încurajează exprimarea și susținerea părerilor în fața altor persoane, oferind o voce celor care sunt poate, prea timizi sau nesiguri.

Tinerii care dezbat:

  • capătă abilități esențiale pentru un traseu bun în universitate și pe piața muncii
  • au rezultate școlare semnificativ mai bune decât colegii lor
  • au mai multă încredere în ei și capacitățile lor în general

DEBATE – ul este o formă structurată de dezbatere educațională, compusă din echipe cu număr egal de membri. Aceștia sunt puși în situația de a pune în valoare “pro” și “contra” argumente diferite pentru ambele fațete ale unor chestiuni asupra cărora oamenii, deși bine intenționati, pot fi în dezacord.

 

În cadrul cluburilor de dezbateri, tinerii, ghidați de un instructor învață cum să susțină un discurs persuasiv, cum să construiască argumente, cum să contraargumenteze politicos, cum să facă documentarea pe o temă de interes, cum să lucreze împreuna cu colegii de echipă (echipe de 3) pentru a crea împreună un sistem de argumentare (‘caz de debate’). Activitățile de club sunt formate majoritar din jocuri și exerciții menite să antreneze aceste abilități (de gândire critică, documentare, discurs, argumentare, lucru în echipa etc).