Modul de portretizare al femeilor din mass-media de astăzi face mai mult rău decât bine

Argumentul 1: Mass-media distruge imaginea femeii

În timp ce femeia în societate a căpătat drepturi şi a evoluat, cel puţin teoretic, până la egalitate cu bărbatul, imaginea prezentată în mass-media este una înjositoare. Femeia este doar un obiect folosit pentru a atrage bărbaţii în faţa televizoarelor sau la chioşcuri să cumpere ziare. Prezentând femeia în diferite reclame ca un simplu obiect menit să facă plăcere celor care o privesc de fapt se distruge imaginea reală a femeii. Chiar dacă televiziunea este ficţiune asta nu înseamnă că femeile trebuie să fie prezentate într-o ipostază degradantă şi să denatureze complet realitate. O astfel de portretizare a femeii, ca un simplu obiect de atragere a bărbaţilor, distruge imaginea femeii şi de aceea mass-media face în acest caz mai mult rău decât bine.

Argumentul 2: Adolescentele preiau nişte modele greşite

În momentul în care la televizor, pe internet şi în ziare sunt promovate numai femei perfecte în special adolescentele crează din ele un model. Greşeala în decizia asta este că preiau numai idealul de frumuseţe şi nu de intelectualitate, care de altfel nici nu este prezentat de cele mai multe ori. Vrând să aibă trupuri foarte slabe multe adolescente ajung să suferă de anorexie sau depresie. Şi chiar dacă nu ajung în cazuri grave precum acestea alegerea unor astfel de idealuri este greşită. Adolescenţii ar trebui să aibă peocupari legate de educaţia lor nu de machiaj şi metode de a slăbi. Tendinţa lor naturală de a exagera îi poate pune în pericol. Având în vedere că portretizarea mass-mediei duce la preluarea unor modele greşite care pun în pericol dezvoltarea adolecentilor înseamnă că face mai mult rău decât bine.

Argumentul 1: Femeia îşi poate promova calităţile prin media

Foarte multe femei au puncte tari demne de luat în considerare. Sunt multe femei puternice, frumoase, talentate sau care pur şi simplu se respectă. Dar pentru a le promova au nevoie de media. Chiar dacă o persoană e inteligentă tot are nevoie de promovare pentru a arăta şi celorlalţi asta. Un exemplu ar fi Angela Merkel, cancelarul german care l-a învins pe Gerhard Schroeder. Chiar dacă ea este o femeie inteligentă, media a fost cea care i-a facilitat cunoaşterea de către popor şi a promovat valorile care o făceau să merite postul de cancelar. Media are un rol foarte important în societate: acela de a informa. Iar femeile pot folosi acest mijloc pentru a-şi promova propriile calităţi şi a se face cunoscute, dând un exemplu bun de urmând şi creând astfel mai mult bine decât rău.

Argumentul 2: Media promovează crezurile femeilor activiste

Multe femei sunt implicate în campanii de ajutorare şi de luptă împotriva unor boli care folosesc media ca mijloc prin care să se facă auzite şi odată cu imaginea lor să promoveze şi imaginea unei astfel de campanii. De exemplu, un grup de femei care susţin lupta împotriva cancerului la sân vor avea nevoie să se facă auzite cât mai departe întrucât este o boală destul de frecvenţă şi se poate preveni. Media poate crea acest lucru cu uşurinţă. Atâta timp cât media prezintă femei cunoscute, care vor fi apreciate, te;viziunile vor putea face rating mare. Pe de altă parte şi activistele se vor face auzite şi vor lupta mai eficient pentru cauzele lor. În concluzie toată lumea câştigă deci portretizarea femeiii în mass-media face mai mult bine decât rău.