Dacă ai o idee, o propunere sau o nelămurire, le așteptăm la:

Limitarea dreptului adulţilor la libera exprimare pentru a proteja copiii este justificată

Argumentul 1: Copiii trebuie protejaţi împotriva violenţei
Uneori dreptul adulţilor la libera exprimare se poate concretiza fie în discursuri violente, discursuri care instigă la ură, sau chiar acţiuni violente. Astfel, există două efecte posibile asupra copilului: 1. percepţia distorsionată a realitatii- copilul care ascultă discursuri rasiste sau xenofobe va percepe lumea conform perspectivei acestor vorbitori şi atunci acţiunile copilului vor fi şi ele la rondul lor deviante, deformate. Societatea nu face astfel de cât să perpetueze un fenomen dăunător, prin nerestricţionarea dreptului la libera exprimare. 2. traume psihologice- ideile copilului asupra lumii sunt mult mai optimiste şi pozitive decât ale adulţilor. Un discurs violent, sau care declanşează violenţa, poate cauza traume psihologice, psihopatii, retragere în sine, izolare, deficienţe de comunicare, pentru că şochează copilul. Nu dorim să asumăm acest risc permiţând adulţilor să se manifeste.
Argumentul 2: Adulţii poartă responsabilitatea auto-cenzurarii
Copiii nu au un simţ al responsabilităţii şi o judecată bine dezvoltată la vârste fragede, şi atunci responsabilitatea pentru protecţia copilului şi pentru bună sa dezvoltare psihică şi fizică revin adulţilor din jurul sau. Aşa cum nu trebuie sa laşi un copil mic sa se joace cu focul, pentru că el nu ştie ce efecte poate avea, şi renunţi la alte activităţi pentru a-l păzi, aşa şi societatea şi indivizii săi adulţi trebuie sa renunţe la unele drepturi pentru a îşi îndeplini obligaţiile faţă de copii.

Argumentul 1: Restricţionarea libertăţii de exprimare este neconstituţională
Conform Constituţiei României, şi probabil şi a multor alte state, dreptul la libera exprimare este un drept garantat. (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă. Astfel, orice tip de discurs care este acceptabil din punct de vedere legal [nu este violent, nu instigă la ură etc.], dar care lezează sănătatea sau bunăstarea copiilor nu poate fi interzis, pentru că acest lucru nu s-ar putea face decât schimbând Constituţia, iar o schimbare de în aceasta direcţie ar duce la o lipsă de permisivitate dăunătoare pentru un regim democratic.
Argumentul 2: Limitarea nu poate duce decât la abuzuri
În primul rând este foarte greu de delimitat şi stabilit ce anume poate leza un copil din ceea ce adulţii pot acuma sa exprime liber. O limitare nu ar putea fi deci aplicată eficient, pentru că nu putem stabili situaţii clare în care copiii au fost dovediţi a fi afectaţi. Există poate doar evenimente izolate. Dar a lua în calcul toate aceste evenimente izolate şi a face limitări pe baza acestora ar putea înseamnă pierderea libertăţii per total, un abuz ce nu paote fi îngăduit, fără sa rezolvăm ceva consistent în ceea ce priveşte protecţia copilului [având în vedere că prevenim doar cazuri izolate

Referințe