Dacă ai o idee, o propunere sau o nelămurire, le așteptăm la:

Peste 50 de instructori de dezbateri și-au dat întâlnire la Tabăra Online de Dezbateri și Democrație pentru Instructori în perioada 10 – 14 August

Dezbaterile continuă și în acest an să aducă împreună oameni pasionați, oameni care zi de zi depun eforturi pentru a deveni mai buni și mai pregătiți ca să poată să transmită din invățăturile lor mai departe. Aceasta este călătoria sutelor de instructori de dezbateri academice din România care zilnic dedică timp, efort și suflet  pentru a putea să transmită arta dezbaterilor zecilor de elevi care vin cu drag la cluburile de debate și care învață cum să își exprime ideile clar și structurat, cum să vorbească în fața audiențelor diverse și cel mai imporant, descoperă că vocea lor contează, întărindu-le astfel încrederea în valorile democratice și civice.

Dezbaterile sunt indispensabile într-o societate democratică, însă, cu toate acestea se remarcă o insuficiență a resurselor logistice, de schimb a bunelor practici și de disponibilitate a acestora, care, în timp,  pot conduce la diverse lacune în formarea trainerilor și elevilor deopotrivă, putând afecta abilitățile pe care dezbaterile le creează în mod uzual: gândire critică, discurs public, încredere în sine, lucrul în echipă. Tabăra de Dezbateri și Democrație pentru Instructori se adresează acestor nevoi, fiind gândită ca un incubator de facilitare în formarea și pregătirea instructorilor de dezbateri academice.

Timp de 5 zile învecinate, 10 formatori și peste 50 de profesori și instructori de dezbateri au ieșit din zona de confort și au răzbătut printre provocările specifice ale mediului online, demonstrând că pandemia nu le-a stat în cale, pasiunea și dedicarea pentru dezbateri depășind categoric orice obstacol. 

Tabăra de Dezbateri și Democrație pentru Instructori – din culise

În cadrul taberei, participanții au luat parte la o paletă diversă de activități, concepute cu accent pe dezbateri în mediul online, precum sesiuni de teorie și practică pe grupe și o serie de webinaruri pe teme de democrație și civism livrate de prieteni noștri de la Funky Citizens. Totodată, instructorii au putut participa la un webinar despre tehnici de facilitare vizuală și la o sesiune opțională de introducere în dezbateri. Mai mult decât atât, participanții au avut ocazia să joace, poate chiar pentru prima dată, un meci de dezbateri scurt, adaptat pentru mediul online, cu discursuri constructive de 5 minute și discursuri conclusive de 3 minute. Pentru majoritatea instructorilor care nu au făcut dezbateri în liceu sau facultate a însemnat un prilej bun de a se pune în rolul elevilor, meciul reprezentând o experiență de o importanță semnificativă prin care ar trebui să treacă orice instructor de dezbateri.

Toți participanții au depus un efort semnificativ pe parcursul evenimentului de formare. Majoritatea dintre ei și-au rupt din orele alocate îndeletnicirilor meseriei de profesor și au acordat toată atenția lor acestui program de formare, sacrificând timp pe care l-ar fi putut acorda unei vacanțe binemeritate. A fost un program de formare exhaustiv în care nu rar au existat momente de ieșire din zona de conform. Participanții și formatorii deopotrivă s-au angrenat într-o călătorie intensă, care a îmbinat învățarea activă cu practica și a consolidat bazele unei comunități frumoase de instructori de dezbateri și în mediul online. În contextul acesta, instructorii au putut adresa domenii de vorbire și dezbatere care nu au mai fost explorate până acum. A fost o ocazie unică pe care noi, ARDOR, în calitate de organizatori, dorim să o transpunem și pe viitor.

 Zâmbete, entuziasm și multă energie de la oameni care vor să fie mai buni, ca să poată face bine mai departe. Felicitări sincere tuturor  participanților!

Cine sunt oamenii care au spus DA provocării de a fi formator în cadrul taberei

 

Elena Găvan – formator, instructor, arbitru de debate, profesor de științe socio-umane în cadrul Colegiului Național „Spiru Haret” (Târgu Jiu, județul Gorj)

 

 

Monica Ionescu – formator, instructor, arbitru de debate, profesor de limba engleză la Colegiul Național „B.P. Hașdeu” din Buzău

 

 

Ana Maria Iacob – formator, instructor, arbitru de debate, profesor de matematică la C.N. „Ana Aslan” din Timișoara

 

 

Elena Manea –  formator, instructor, arbitru de debate, coordonatorul clubului Cotovu Debate Club, profesor de limbă și literatură română în cadrul Liceului Teoretic „Ioan Cotovu” (Hârșova, județul Constanța) 

 

 

Mara Perta – formator, instructor, arbitru de debate şi profesor de română şi latină la Colegiul Tehnic din Rădăuţi, judeţul Suceava

 

 

Raluca Marlena Petrescu – formator, instructor, arbitru de debate, director de turneu și asistent de proiect ARDOR 

 

 

Dan Sima – formator, instructor, arbitru de debate, coordonator Mediaş Debate Club, profesor de socio-umane în cadrul Colegiului Tehnic „Mediensis” (Mediaș, județul Sibiu)

 

 

Emil Lazăr – formator, instructor, arbitru de debate şi profesor de limba română și limba franceză la Școala gimnazială Zaharia Stancu (Roșiori de Vede, județul Teleorman)

 

 

Alina Bucșa –  Training Coordinator la Ardor Muntenia, trainer, formator de traineri

 

Mulțumiri speciale

Mulțumim trainerilor de la Funky Citizens:

 

Oana Despa – Jurnalist, chief-editor Buletin de București
Diana Filimon – antreprenor, președintă Asociația Forum Apulum, Alba Iulia
Adina Enache – trainer, educator la Școala Gimnaziala ‘ Ion Tuculescu ‘
Ciprian Cucu – lector universitar la  Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia
Elena Calistru – preşedinte şi co-fondator al asociaţiei Funky Citizens

 

De asemenea, mulțumim lui Iulian Olariu, Trainer, Visual facilitator & Graphic recorder pentru training-ul pe tematica Facilitării Vizuale care s-a bucurat de un real succes!

Proiectul a adus un impact pozitiv pentru:

Studenți – Cresc șansele lor de angajare ulterioară (abilitățile de training/pedagogie sunt valorizate în companii), crește stima de sine

Profesori – Crește abilitatea lor de a relaționa și cu elevii de la ore, ceea ce le sporește abilitatea profesională , crește stima de sine  

 Cei peste 500 elevi din cluburile de debate ale celor 50 de instructori – Creșterea cunoștințelor civice îi ajută să ‘navigheze’ viața de adult și să contribuie la creșterea democrației în comunitățile locale

Calendarul proiectului

Activitate DataLocație
Înscrierea în proiect15 Iulie - 1 August 2020Online
Tabăra Online de Dezbateri și Democrație

10 - 14 August 2020Platforma Zoom
Feedback și interviuri cu participanții14 August - 15 SeptembrieOnline
Evaluarea proiectuluiOngoingîn cele 50 de cluburi de dezbateri

Proiectul a fost sprijinit de:

Fundaţia Konrad Adenauer (Konrad Adenauer Stiftung - KAS)

Partener strategic: