PROFIL DE TRAINER: Andrei Olaru

„Tabăra de leadership pentru instructori și profesori de dezbateri„ a fost un prilej nemaipomenit pentru profesorii participanți să intre în contact direct cu trainerii ARDOR și să acceseze expertiza acestora. Fie că a fost vorba despre teorie, jocuri de cunoaștere, exerciții de arbitraj sau chiar susținere de discursuri argumentative, totul a fost dinamic și plin de noutăți pentru ambele „tabere”.
Din dorința de a-i cunoaște mai bine pe membrii comunității de debate, o comunitate aflată în continuă creștere, ne-am hotărât să ne folosim de prilejul oferit de „Tabăra de leadership” pentru a construi o secțiune specială pe website-ul nostru. Purtând titlul de PROFILE, această secțiune își propune să le ofere posibilitatea celor care ajută într-un fel sau altul la răspândirea debate-ului bine făcut să împărtășească o părticică din povestea lor cu noi. Sperăm noi că, în acest fel, vom reuși și să facilităm o mai bună cunoaștere reciprocă și, de ce nu, încurajarea schimbului de expertiză. 
Episoadele anterioare:
PROFIL DE PROFESOR: Monica Ionescu (instructor la Colegiul Național „B.P. Hașdeu”, Buzău) 
PROFIL DE TRAINER: Alina Bucșa
PROFIL DE VOLUNTAR: echipa de organizare a „Taberei de leadership” 2017
PROFIL DE PROFESOR: Constantin Stăcescu (instructor la Colegiul Național „C. Negri”, Tg. Ocna)

Andrei Olaru, în comunitatea dezbătătoricească știut și ca Dexter, este trainer în cadrul asociației ARGO, formator și o prezență constantă la ultimele competiții mari din lumea debate-ului. Dexter ne-a povestit despre cum e necesar ca pentru un parcurs bun să o iei pe pași mici, să înveți bazele și mai apoi să te perfecționezi din ce în ce mai mult, de unde și nevoia ca profesorii să aibă noțiuni de comunicare și argumentare, indiferent de materia predată la clasă.

  1. Care este prima ta amintire legată de debate? Cum ai intrat în lumea dezbaterilor? 

Am fost la un demo. Era ținut de Șerban, Nae, Ana Rus, Mihai Alexandrescu și cred că și David. Mi s-a părut foarte tare.  Eram un copil mic, geeky și neexperimentat, deci sigur mi s-a părut tare. Apoi am aplicat și am ajuns la interviu.

La interviu am vrut să par deștept, am zis chestii complicate despre care nu știam mare lucru de fapt. Apoi au venit niște cursuri introductive groaznic de lungi dar eram foarte entuziasmat oricum. Cam așa a fost începutul.

  1. Ce ne poți spune despre tabăra de leadership?

Participanții cu care am lucrat eu par foarte entuziasmați, mai ales de ceea ce fac și de ce învață. Cred că sunt doritori de cunoaștere. La capitolul organizare, mâncarea este foarte bună, nu știu exact cum este cu cazarea. Cred că totul pare să fie un succes.

  1. Ce oportunități de învățare aduce tabăra aceasta, diferit de alte proiecte?

Mi se pare că este destul de similar cu alte proiecte pentru profesori ținute de ARDOR. Ceea ce este cu adevărat specific: este o tabără pentru profesori lungă. Alte proiecte pe care le face ARDOR pentru profesori de obicei sunt pe perioade scurte. Cred că îți trebuie mai mult timp ca să aprofundezi mai multe chestii. Și e gratis! Și de asta e tare.

  1. Ce grupă ai avut la această tabără? Spune-ne câteva cuvinte despre ea. 

Am grupa Învățăcei I. E foarte tare să lucrezi cu ei. Sunt entuziasmați și vor să învețe, foarte comunicativi și participativi, nu a fost nevoie să trag de ei cu absolut nimic. Sunt persoane care au avut o legătură mică cu debate-ul. Sunt oameni care ori au fost anul trecut la această tabără ori au participat la un Tinerii Dezbat, cu puțină experiență.   Știu în mare, dar foarte vag dar vor să se adâncească mai mult în lumea dezbaterilor.

  1. Cu ce sfat ai vrea să plece participanții de la grupa ta? Un sfat pe care să-l poată pună în practică la clasă sau la club.

Le-am dat deja un număr de sfaturi destul de concrete pe parcursul zilelor acestea  dar cred că aș vrea să aibă o înțelegere cât de cât de bază a ceea ce înseamna arbitrajul. În al doilea rând, să știe măcar de unde să apuce trainingul de debate, să știe niște teorie de argumentare, de stil și cum ar trebui să acționeze logistic pentru a putea să-și deschidă un club, să meargă la competiții. Aș vrea să aibă să aibă o înțelegere de bază de cum să intre în debate.

Nu mă aștept să poată învăța foarte multe lucruri dintr-odată.  Îmi pare puțin rău că nu a fost mai mult timp dedicat arbitrajului decât au avut.

  1. Care crezi că sunt beneficiile debate-ului, în general, pe care participanții ar trebui să le conștientizeze și să le dea mai departe în urma acestei tabere?

În primul rând, mi se pare că toți profesorii e bine să aibă o bază teoretică legată de comunicare, în general: ce e argumentarea? Cum arată un argument? Care sunt elementele limbajului?

Cred că există multe materii unde pot avea o metodă mai deliberativă și dialectică de a preda și cred că va fi foarte tare când voi începe să lucrez cu ei legat de asta.

În al doilea rând cred că să fii în debate, să vezi meciuri de debate, te dezvoltă pe tine ca persoană,ca profesor. Te ajută să fii mult mai deschis la o multitudine de opinii.


ImpreunacuLIDL
Materialul a fost realizat în cadrul evenimentului „Tabăra de leadership pentru instructori și profesori de dezbateri” organizat de ARDOR în luna iulie 2017.
adina ionescuAutoarea materialului este Adina Ionescu: membru ARDOR Muntenia și studentă la Școala Națională de Științe Politice, secția Publicitate. Adina se descrie astfel: Curioasă cu normă întreagă, punctuală şi puţin OCD-istă în ceea ce priveşte termenele de predare. Îmi place să discut despre filozofie când gătesc şi sunt pasionată de sociologie.