Sportivii ar trebui să fie pedepsiţi pentru acţiunile fanilor lor

Argument 1: Dacă sportivii ar fi pedepsiţi, comportamentul fanilor s-ar modifica

Deseori la meciurile de fotbal spre exemplu fanii echipelor manifestă un comportament violent fie faţă de membrii echipei adverse fie faţă de fanii acestora. Dacă sportivii ar fi pedepsiţi pentru acţiunile fanilor lor, aceştia ar fi reticenţi în a manifesta acelaşi comportament data viitoare, pentru că nici unui fan nu i-ar conveni de exemplu, ca echipa favorită să fie scoasă din competiţie, de exemplu, pentru că el ar fi fost violent. Astfel, aplicarea de pedepse sportivilor i-ar face pe fani să-şi dea seama că un comportament violent nu numai că nu înjoseşte echipa cealaltă şi nu demonstrează ceva, ci dimpotrivă dăunează tocmai celor pe care îi susţii. din punctul acesta de vedere, metodă este justificată, pentru că ar limita comportamentul negativ.

Argument 2: Sportivii îşi influenţează de multe ori fanii

Nu rareori se întâmplă ca anumite acţiuni ale sportivilor, anumite declaraţii ale lor să aibă mare înrâurire asupra fanilor lor şi să le determine acestora comportamentul. Din acest punct de vedere, dacă atitudinea sportivului este cea care îi îndeamnă pe fani să acţioneze într-un anumit fel, atunci într-adevăr merită ca sportivul să fie considerat responsabil pentru influenţa pe care o are asupra fanilor şi modul în care se foloseşte de aceasta. În felul acesta şi sportivii ar fi mai circumspecţi în legătură cu declaraţiile lor şi comportamentul propriu, iar fanii nu ar mai avea astfel parte de îndemnuri negative, fie exprimate făţiş, fie numai înţelese.

Argument 1: Sportivii nu ar trebui traşi la răspundere pentru comportamentul fanilor

Sportivii nu ar trebui consideraţi responsabili pentru acţiunile fanilor lor din două motive: 1. nu sportivii provoacă/încurajează comportamentele negative din partea fanilor: nici un sportiv nu îi încurajează pe fanii lor să manifeste un comportament dăunător faţă de ceilalţi sportivi sau faţă de fanii acestora 2. sportivii nu pot controla sau influenţa aceste manifestări negative, fie pentru că sunt încă în timpul meciului/competiţiei, fie pentru că amploarea evenimentelor îi depăşeşte şi nu pot interveni pentru a-şi potoli fanii Din aceste două motive susţinem că atât timp cât sportivii nu sunt vinovaţi în nici un fel de comportamentul fanilor şi nici nu îl pot influenţa pe moment, aceştia nu trebui pedepsiţi în nici un fel pentru acţiunile fanilor lor.

Argument 2: Pedepsirea sportivilor ar cauza probleme mai mari

Dacă sportivii ar fi pedepsiţi pentru acţiunile fanilor lor, atunci fie ar fi afectaţi pe plan profesional, spre exemplu prin excluderea din campionate sau diminuarea salariului, lucru care ar cauza probleme nu numai fanilor, ci şi sportivilor în sine, companiei sau persoanelor care îi susţin şi promovează şi ar dăuna imaginii şi şanselor ţării pe care o reprezintă la concursuri chiar. Trebuie găsită o altă metodă de moderare a comportamentului fanilor, una care să nu prejudicieze cu nimic sportului în sine şi afacerilor sportive. De asemenea, dacă fanii ar duce la excluderea sportivului respectiv din competiţie, atunci aceştia ar deveni şi mai violenţi, protestând faţă de această metodă, existând şansa ca chiar şi fanii care nu au produs probleme să dorească de data aceasta să-şi exprime dezaprobarea.

Referințe

VIDEO – Fanii violenţi ai lui Dinamo riscă să provoace excluderea echipei din Cupele Europene http://ştiri.rol.ro/content/view/149021/2/

Dinamo şi Steaua au cei mai violenţi fani http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Sport/30438/Dinamo-si-Steaua-au-cei-mai-violenti-fani.html