Dacă ai o idee, o propunere sau o nelămurire, le așteptăm la:

Training of Master Trainers – sau ce fac trainerii la mijlocul verii?

Un eveniment cu și despre traineri

Poate vă întrebați ce am mai făcut în ultima perioadă și de ce n-ați mai auzit de noi, dar vă spunem sincer că n-am stat deloc!

Ne-am ocupat, printre altele, de un eveniment ce a avut loc la mijlocul lunii iulie în care mai multe minți și-au pus rotițele în mișcare pentru a contribui la creșterea calității training-ului de dezbateri în România. Aceatsa este una dintre preocupările noastre principale încă de anul trecut de când acesta a devenit unui dintre obiectivele principalului nostru program de finanțare.

Putem să-l numim un „Masterclass” pentru traineri, menit să accentueze componenta pedagogică și de livrare a cunoștințelor. În calitatea lor de Master Traineri, toți participanții s-au întors în organizațiile din care fac parte și împărtășesc/vor împărtăși „know-how”-ul acumulat colegilor lor instructori prin intermediul unor evenimente naționale de Training of Trainers.

 

Ce au învățat trainerii noștri?

Training Of Master Trainers a adunat 16 traineri internaționali care, punându-și motivația și energia la un loc s-au întâlnit pentru a doua oară, de această dată în România, pentru a gândi și da mai departe debate bine făcut în țările partenere IDEA NL. TOT-ul a fost a la a doua iterațieși a fost construit bazându-se pe feedback-ul primit de la participanți (o dată post-eveniment și apoi după punerea în practică a ceea ce au învățat participanții).

Evenimentul a avut loc la Școala Ferdinand I și a însumat 3 zile de training intensiv. 23 ore de conținut livrat și 5 ore de practică . Îndrumați de 3 traineri (Daan Welling, Thore Andiel și Nae Sovaiala) participanții au identificat cum să creezi atât un plan de training punctual cât și o curriculă pe termen lung, cum să lucrezi cu grupuri și cum să oferi feedback constructiv. Tot ceea ce are nevoie un trainer bun ca să poată fi organizat, îndeajuns de bine pregătit și gata oricând să livreze.

Pe lângă componenta teoretică, trainerii au încercat să iasă din zona de confort și șă își pună în dificultate stereotipurile și concepțiile limitative („Învățatul nu ar trebui să fie un lucru ușor”, „Procesul de a oferi feedback este unul greoi și de obicei perceput ca negativ”), conștientizând multe dintre obstacolele care îi blocau din a face lucrurile așa cum și-ar fi dorit.

Nae Șovăială: „Contextul a fost creat (atât de noi cât și de participanți) ca unul securizant, clasa a devenit un spațiu sigur pentru părerile și gândurile oamenilor, despre greutățile cu care s-au confruntat ca traineri și despre prejudecățile pe care le-au avut despre ce înseamnă să fii un trainer bun. Mă bucur din suflet că am putut să punem sub lupă ceea ce facem cu atâta pasiune și să găsim moduri și mai frumoase de a oferi din ceea ce suntem și altora.”

Mulțumim întregii echipe organizatorice pentru tot efortul pe care l-au depus ca acest eveniment să se întâmple (Radu Țigănaș, Cosmina Jilăveanu și Nae Șovăială)!

 

De ce facem asta?

Training of Master Trainers face parte din proiectul „Empower Youth to Debate Across Europe” și susținut de Erasmus+ prin programul Europe for Citizens.

Proiectul „Empower Youth to Debate Across Europe!” este coordonat de rețeaua de asociații de dezbateri Internationale Debate Education Association Netherlands (IDEA NL) în parteneriat cu asociații de debate din 7 țări europene: Germania, Letonia, Lituania, Slovacia, Estonia, România și Macedonia.

Scopul său este să faciliteze organizațiilor implicate lucrul împreună, pentru a le ajuta să își îmbunătățească procesul de pregătire a trainerilor din organizațiile naționale și pentru a le stimula procesul de împărtășire de practici inovatoare. Proiectul se concentrează pe împărtășirea, dezvoltarea și transferarea de practici inovatoare în domeniul educației, în domeniul formării și în linia pregătirii de tineri în țările participante. Punctele importante ale acestui proiect sunt reprezentate de: crearea unei arhive cu planuri de training-uri, organizarea unor Trainings of Trainers pentru pregătirea celor ce vor devin Master Trainers, crearea unui mecanism de certificare a acestora și alcătuirea unei baze de date pe care să o poată accesa toate țările partenere din proiect.

Mai multe despre rezultate și impactul dorit al proiectului găsiți aici și pe site-ul IDEA NL . Resursele derivate din cadrul proiectului (planuri de lecții) le găsiți aici.