Dacă ai o idee, o propunere sau o nelămurire, le așteptăm la:

Training Of Trainers în cadrul proiectului „Empower Youth to Debate Across Europe”

În perioada 10-13 ianuarie a avut loc în București un eveniment de formare de formatori la care au participat 21 de traineri, reprezentanți ai tuturor asociațiilor regionale din România.

TOT-ul face parte din proiectul „Empower Youth to Debate Across Europe!” coordonat de rețeaua de asociații de dezbateri International Debate Education Association Netherlands (IDEA NL) în parteneriat cu asociații de debate din 7 țări europene: Germania, Letonia, Lituania, Slovacia, Estonia, România și Macedonia.

Câteva detalii despre proiect:

 • Scopul său este să faciliteze organizațiilor implicate lucrul împreună, pentru a le ajuta să își îmbunătățească procesul de pregătire a tinerilor și pentru a le stimula procesul de împărtășirea de practici inovatoare. Proiectul se concentrează pe împărtășirea, dezvoltarea și transferarea de practici inovatoare în domeniul educației, în domeniul formării și în linia pregătirii de tineri în țările participante în proiect.
 • Durata sa este de 1 an și jumătate

Rezultatele pe care își propune să le obțină sunt:

 • O curriculă pentru pedagogii și multiplicatorii de debate, care va avea în vedere următoarele coordonate:
  • comportamentul trainerului (viziunea și conștientizarea propriilor valori societale + filosofie pedegogică, abordări didactice eficiente, metode de învățare inovatoare, capacități organizatorice + un cod de conduită care să îl pregătească pentru a asigura protecția copilului, un mediu de învățare sigur, implicarea de tineri și o experiență de învățare cu sens dar și distractivă).
  • o curriculă long-term pentru elevi de gimnaziu până la studenți, cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani.
  • standarde pentru pedagogi pe care aceștia să le folosească pentru a măsura progresul elevilor/studenților lor și pentru a-i ajuta să îi certifice în funcție de obiectivele de învățare dobândite.
 • un Training of Trainers (TOT) care testează materialele rezultate mai sus prin formarea a 3 master traineri per organizație implicată. Acești 3 master traineri instruiesc câte 20 de instructori (în 2 cicluri de instruire), instructori care, la rândul lor, diseminează către debateri informația și abilitățile dobândite.
 • un mecanism de acreditare care va fi o metodă prin care trainerii să fie certificați pe curricula pe care au fost instruiți și pe care au aplicat-o.
 • un instrument online – Trainings Database – care este crucial pentru transferul și update-ul de informație. Caracteristicile sale vor fi:
  • training-uri individuale ușor de găsit, dispuse pe categorii (limbă, grupă de vârstă, format de debate, scop)
  • tot conținutul curriculei și alte resurse conexe
  • oportunități educaționale conexe sub formă de resurse online
  • o bază de date cu toți trainerii certificați prin intermediul proiectului și cu date de contact pentru organizațiile implicate.

 

             

Evenimentul din București a reprezentat o activitate din cea de-a doua categorie.

Rețeaua internațională de traineri IDEA (din care face parte și directorul nostru de training Nae Șovăială) a creat un program de training intens, de 21.5 ore care îmbină învățarea activă cu practica și ajută la punerea bazelor unei comunități frumoase și sănătoase de traineri.

Know-how-ul a fost deprins de Dan Sima, Mihai Oprea și de Radu Țigănaș în Bratislava, în noiembrie 2018, în cadrul unei întâlniri de formare cu master-traineri din întreaga Europă. Toți trei au investit deosebit de mult timp și efort pentru a putea facilita procesul de învățare pentru cei 21 de traineri veniți din întreaga țară pentru a participa la eveniment.

La ToT a participat, în calitate de observator și Jakub Kobela – directorul de training din Slovacia – care alături de cel de-al doilea observator, Nae, au supervizat și încurajat activitatea celor trei master-traineri care au livrat. Jakub este omologul colegului nostru Nae și prezența sa a contribuit și la împărtășirea de bune practici de dezbateri, pe care le-a transmis prin intermediul unei sesiuni de Q&A axată pe modele de funcționare care au avut rezultate în asociația de dezbateri din Slovacia, al cărui reprezentant este.

La finalizarea evenimentului, Nae le-a transmis tuturor celor implcați, participanți și formatori deopotrivă: „A fost un training deosebit de complex și dificil în care nu rar au existat momente de ieșire din zona de conform. Ați făcut o treabă excelentă și mă bucur că am avut șansa să vă văd pe toți și să mă încarc din flacăra voastră de a da mai departe.”

Participanții: Fioșoiu Alexandru, Alina Stănescu, Coman Andrei,

Dragoș Ghimpe, Ligia Greta Buzsor, Cristache Liliana, Livia Rusu, Monica Ionescu, Monica Ploeșteanu, Tudor Suciu, Stanciu Violeta,  Andrei Mustățea, Andrei Predescu, Cristinel George Rotaru, Emil Lazăr, Gabriela Șerbu, Mara Perța, Mihaela Arhip, Slobozeanu Raluca, Chiș Rita, Ștefan Pușcașu.

             

Mulțumiri speciale merg către ARDOR Muntenia care a asigurat suport logistic pentru organizarea acestui eveniment: către Adrian Malaies pentru eficiența de care a dat dovadă în a a pune la punct și organiza toate detaliile logistice într-un timp atât de scurt și o perioadă atât de încărcată pentru el și către Cosmina Jilăveanu, Alex Lumina și Alexandra Luca – voluntarii care s-au asigurat că răspund cu zâmbetul pe buze nevoilor participanților.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Acest eveniment a fost realizat cu sprijinul programului Erasmus+ al Uniunii Europene.

Evenimentul face parte din eforturile de creștere a calității trainingului de debate susținute de partenerul nostru strategic Romanian-American Foundation.