Dacă ai o idee, o propunere sau o nelămurire, le așteptăm la:

Programul „Future of Europe” debate – IDEA NL

Încă de la primele activități, ARDOR și-a pus pelerina de organizație care ajută tinerii nu doar să învețe tainele și tehnicile dezbaterilor academice alături de profesori și studenți, cât și să devină cetățeni activi, implicați în viața comunității și societății din care fac parte. După mulți ani de existență, putem să ne mândrim cu partenerii cu care dezvoltăm proiecte în aceste direcții. Este și cazul „Future of Europe” demarat de International Debate Association NL (IDEA NL).

Cine sunt IDEA NL?

IDEA NL este unul dintre cei mai mari facilitatori de educație prin dezbateri din întreaga lume. IDEA NLeste o organizație ce aduce laolaltă organizații de debate din 17 state membre de pe teritoriul european și nu numai. IDEA are ca parteneri afiliați universități, centre de tineret, ONG-uri sau instituții semi-guvernamentale.În fiecare an, IDEA și membrii organizației sale ajută la training-ul și dezvoltarea a peste 10,000 de tineri prin intermediul dezbaterilor, discursului public, artei și activismului, promovând dreptul lor de a fi auziți. Misiunea lor este să ofere tinerilor o voce cu ajutorul educației, dezbaterilor și crescând gradul de conștientizare cu privire la problemele globale (încălzire globală, multiculturalism, discriminare, politici și reglementări internaționale). Fac toate acestea oferind resurse de debate, training și evenimente de dezbateri pentru profesori, grupuri și tineri din toată lumea.

Întocmai din această dorință a luat naștere și proiectul „Future of Europe”, creat după dezbaterile din Parlamentul European despre politici ce afectează populația europeană.

Ce presupune  proiectul „Future of Europe”?

Programul pe care l-a demarat IDEA NL încă de anul trecut a fost „Future of Europe”, unde pune la dispoziția tuturor celor interesați un pachet educațional ce conține planuri de training (activități, exercitiții de echipă sau individuale, întrebări) și chiar o listă de resurse suplimentare de citit, ascultat și vizionat, perfecte pentru toate stilurile de învățare. În interiorul pachetului (acesta fiind unul exhaustiv) se regăsesc inclusiv liste de moțiuni cu cazuri pregătite pe ambele poziții (pro și contra), pentru a ajuta toți beneficiarii implicați să afle despre problemele prezentate, cât și să înțeleagă cum ar putea acționa pentru a le ameliora.

Cum ne poate ajuta acest pachet la dezbaterile de la club sau de la clasă?

Pachetul se axează pe 6 teme de importanță majoră pentru viitorul Europei.

 • Emergența populismului politic în Europa;
 • Statutul drepturilor Omului în cadrul Uniunii Europene;
 • Emergența democrațiilor iliberale și răspunsul Uniunii;
 • Relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia;
 • Migrația economică și șomajul tinerilor adulți;
 • „Criza” refugiaților.

Pentru fiecare dintre subiectele abordate veți găsi 3 elemente:

 1. plan de lecție/training: pentru a ajuta elevii să înțeleagă dezbaterile înflăcărate purtate pe aceste teme;
 2. abordări de moțiuni ce pot fi folosite pentru a studia și aduce informație în dezbateri, cât și pentru a fi folosite în timpul training-urilor;
 3. o listă de resurse ce pot fi utile pentru a stimula cercetarea subiectelor pe mai departe de către elevi/studenți.

Toate resursele pot fi găsite dacă dați click ???? aici.

Proiectul „Future of Europe” a fost susținut de grantul structural oferit de programul Comisiei Europene „Europe for Citizens” („Europa pentru Cetățeni”).

Scopul programului Comisiei Europene este de a:

 • contribui la înțelegerea Uniunii Europene de către cetățeni, a istoriei și diversității sale;
 • proteja cetățenia europeană și de a îmbunătății condițiile pentru participarea democratică și civică la nivelul Uniunii Europene.

Proiectele din cadrul programului „Europe for Citizens” își doresc să crească:

 • Conștientizarea amintirii unei istorii comune, valorilor UE și scopul acesteia – anume, de a promova pacea, valorile democratice și bunăstarea cetățenilor săi;
 • Încuraja participarea democratică și civică a cetățenilor la nivelul UE prin extinderea înțelegerii procesului decisional aflat în spatele politicilor adoptate de Uniune și a stimula interesul și implicarea în acesta.

Prioritățile proiectului în perioada 2019-2020 sunt reprezentate de: dezbateri despre viitorul Europei și cum putem combate euroscepticismul, promovarea solidarității în perioadele de criză și crearea unui dialog intercultural și a unei înțelegeri mutuale, menite să lupte împotriva stigmatizării imigranților și grupurilor minoritare.