Afişarea publică a simbolurilor regimurilor naziste, fasciste şi comuniste ar trebui interzisă

Argumentul 1: Astfel de simboluri produce traume morale
Credem că ororile comise de regimurile totalitare nu pot fi reduse doar la anumite statistici şi la un calup de date care să reflecte ce s-a întâmplat acum 60 de ani, deoarce ele reprezinte o memorie activă pentru victime , familile acestora şi grupurile afectate. Se estimează că aproximativ 2 milioane de români au fost arestaţi în perioada regimului comunist şi alte 200 000 au fost ucişi, aceştia însumând o parte mică din întregul număr de victime ale regimului la nivel mondial.Nazismul a provocat moartea a 8 milioane de oameni în toată lumea iar fascismul la rândul său a afectat multe vieţi.Astfel, pentru comunităţile de evrei, regimul nazist nu se poate reduce doar la Al Treila Reich, ci este o ideologie care trebuie să fie oprită cu totul. Astfel de simboluri apar datorită unor grupuri de susţinători ai acestor regimuri şi dacă le permitem să se afişeze cu ele, ce facem de fapt este să suspunem grupurile afectate la a retrăi şi a-şi imagina cum acele orori se repetă. Deoarece rolul statului este de a proteja cetăţenii de traume, atât fizice cât şi psihice, credem că astfel de simboluri ar trebui interzise.

Argumentul 2: Afişarea simbolurilor regimurilor totalitare poate instiga noi adepţi
Prin răspândirea simbolurilor cele trei regimuri au reuşit,în secolul trecut, să îşi facă populare ideologiile şi mărcile, câştigând mulţi adepţi noi. Permiţând liberul afişaj, tinerii ajung în contact cu aceste reprezentări, şi pot fi uşor de influenţat.Un exemplu al perpetuării curentelor totalitare îl reprezintă cel al neo-nazistilor din Germania, majoritatea tineri,care adoptând ţinuta vestimentară specifică nazismului cât şi convingerilor regimului,au devenit un pericol pentru turiştii străini.Deoarece astfel de susţinători nu ar trebui să apară, ideile lor nefiind o formă de liberă exprimare, ci o formă de agresiune , ar trebui să oprim orice mecanism de cooptare a adepţilor. Fiindcă simbolistica e un mijloc fundamental pentru acest proces de cooptare, afişare acestor simboluri ar trebui interzisă.

Argumentul 1: Interzicerea afişării publice a simbolurilor regimurilor totalitare reprezintă o încălcare a libertăţii de exprimare
Dreptul la liberă exprimare este baza oricărei democraţii care se respectă: faptul că trebuie respectate nu doar opiniile şi manifestările cu care suntem de acord, ci şi cele cu care nu suntem de acord. Practic, libera exprimare este o modalitate de a aduce în discuţie diverse teme – chiar şi dintre cele controversate – în spaţiul public, şi astfel, de a exercita control asupra lor. Este foarte important să respectăm până şi lucrurile care ne oripilează deoarce interizecerea afişării nu ar însemna oprirea propagării, ce mai degrabă ar însemna secretizarea acesteia. Considerăm că asta e mult mai problematic deoarce în medii obscure, simbolurile şi adepţii lor sunt mult mai uşor de controlat. Deoarce vrem să ne asigurăm că libertatea de exprimare funcţionează, şi că funcţionează în parametri normali, înseamnă că trebuie să permitem afişarea unor astfel de simboluri.

Argumentul 2: Afişarea publică a acestor simboluri are un scop educativ
În majoritatea cazurilor simbolurile regimurilor totalitare sunt afişate cu un scop educativ şi informativ.În manuale acestea sunt prezente pentru a lărgi cunoştinţele elevului despre trecutul istoric al ţărilor în cauză, şi pentru a-l ajuta astfel să recunoască în diferite situaţii mărcile ideologiilor.Mai mult, acestea sunt afişate şi cu scop umoristic, multe dintre publicaţii algand să caricaturizeze dictatorii cât şi formele de propagandă ale acestora. Un caz disputat a fost procesul cunoscutului site cu un caracter educativ/informativ Wikipedia cu un deputat german care a propus eliminarea acestor simboluri din conţinutul textelor.Procesul a fost însă pierdut întrucât eliminarea lor ar echivala cu ştergerea unei bune părţi din istorie.

Referințe