Echipa Națională a României la Dezbateri performanță istorică la Campionatul Mondial

Echipa Națională a României la Dezbateri pentru elevi, coordonată de ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică) a obținut, pentru prima dată în istorie, o clasare în primele 8 echipe ale lumii la Campionatului Mondial de Dezbateri pentru Elevi (World Schools Debate Championship), ce s-a desfășurat online între 25 iulie și 5 august.    

În rundele preliminare echipa noastră a înregistrat 5 victorii (vs. Grecia, Israel, Slovacia, Ghana, Rwanda) și 3 înfrângeri (vs. Danemarca, Africa de Sud și Irlanda). Astfel, cu 5 victorii, 17 decizii ale arbitrilor și 249.57 puncte individuale, echipa României s-a calificat în rundele eliminatorii de pe locul 10 în divizia 2 (sunt 2 divizii). În șaisprezecimi a învins cu 3-0 echipa Mongoliei și în optimi a trecut cu 2-1 de echipa Africii de Sud, ajungând, pentru prima dată în istorie în sferturile competiției. Echipa României a fost singura echipă din Europa prezentă în sferturile Campionatului Mondial, echipe puternice, de vorbitori nativi de limba engleză precum echipa Angliei sau Irlandei părăsind turneul în fazele anterioare.

Parcursul extraordinar al echipei României s-a oprit în sferturi, unde a pierdut în fața echipei statului Filipine.

Astfel, în clasamentul general final echipa României s-a clasat pe locul 8 din 74 de țări participante la ediția din acest an.

Echipa României a obținut de asemenea titlul de Cea mai bună echipa EFL ( „EFL Best Team”), prima din cele 19 echipe EFL* din concurs (înaintea unor echipe precum Danemarca, Lituania, Japonia, Germania, Croația, Ungaria) și Valeriu Cărășel (unul dintre componenții din acest an ai lotului) a obținut un loc foarte bun loc 8 în clasamentul individual EFL.

*La fiecare ediție a Campionatului Mondial se realizează, pe lângă clasamentul general, un clasament EFL, al țărilor unde engleza se învață la școală ca limbă străină, spre deosebire de țările unde este limbă nativă (Ex. Canada, campionii din acest an, Statele Unite, Australia, Anglia) sau ESL (English as a Secondary Language), țări unde engleza este limbă oficială secundară și elevii au învățământ integral în această limbă (Hong Kong, Filipine, India, Pakistan etc.).

„Felicitări elevilor români! Mă bucur să putem demonstra din nou că tinerii din cluburile de debate ARDOR pot face performanță la nivel mondial. Facem debate în România de peste 20 ani și am acumulat în organizație un nivel extraordinar de expertiză. Avem o echipă de antrenori fantastică, ce merită susținută și motivată pentru a continua să aducă rezultate de nivel înalt pentru România.” a declarat cu acest prilej Emanuel Beteringhe, președinte executiv ARDOR.

Campionatului Mondial de Dezbateri pentru Elevi (World Schools Debate Championship) din acest an s-a desfășurat online între 25 iulie și 5 august și a adunat la start 74 de echipe naționale. Desfășurat integral în limba engleză, turneul a avut 8 runde preliminare, urmate de runde eliminatorii, începând cu șaisprezecimi. Fiecare rundă preliminară a fost arbitrată de câte trei arbitri. Fiecare arbitru a oferit o decizie și un punctaj individual (speaker points) vorbitorilor din meci.

Echipa României din acest an a fost formată din elevii:

  • Oana Nițu (Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești)
  • Elena Rădulescu (Colegiul Național „Sfântul Sava” București)
  • Tania Acsinte (Colegiul Național „Sfântul Sava” București)
  • Irina Chicuș (Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” București)
  • Valeriu Cărășel ( Colegiul Național „Mihai Viteazul” București)

și rezerva Arina Dumitru (Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești).

Lotul de antrenori care au pregătit în acest an echipa națională este format din traineri și arbitri cu experiență ai Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică – ARDOR, mulți dintre ei foști componenți ai echipei naționale: Șerban Pitic, Diana Diaconescu, Ștefan Matei, Teodor Grama, Laura Drăgoi, Andrei Olaru, Miruna Cozianu, Eveline Dicu, Cătălin Panțiru.

România este reprezentată la Campionatului Mondial de Dezbateri pentru Elevi (World Schools Debate Championship) încă din 2006 și anterior a avut cea mai bună performanță în 2020: locul 15 în clasamentul general și locul 1 în clasamentul English as a Foreign Language.

Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică – ARDOR (www.ardor.org.ro), organizația care selectează, antrenează și finanțează  Echipa Națională a României, este una dintre cele mai relevante organizații non-guvernamentale din zona educațională. Pe lângă programul „Echipa Națională a României”, ARDOR administrează peste 100 de cluburi de dezbateri în toată țara, în parteneriat cu licee și universități și oferă instruire în dezbateri și argumentare către cadre didactice (peste 1000 de profesori în ultimii 5 ani) și către sectorul privat (www.dialogon.ro).

Pentru mai multe informații referitoare la Echipa Națională a României la Dezbateri:

Pagina de FB a Echipei Naționale

Pagina Campionatului Mondial

Site ARDOR: www.ardor.org.ro.

Contact: contact@ardordebate.org