HOME

20 DE ANI DE DEBATE BINE FĂCUT!

Credem că dezbaterea este chintesențial pentru democrație. Intenționăm să apărăm și să dezvoltăm democrația în România, deci educația prin dezbateri este imperativă pentru generația tânără pe care o creștem să fie critică și independentă.
Ne concentrăm eforturile pe a dezvolta proiecte și programe care să stimuleze  capacitatea tinerilor de a gândi critic și independent, întrucât aceasta este abilitatea care va fi de natură să influențeze semnificativ calitatea alegerilor pe care ei, ca viitori adulți, le vor face și, deci, a vieților lor și a celor din jur. Fie că ești licean, profesor sau dacă îți dorești să devii susținător al mișcării de debate din România, iată cum te poți alătura rețelei ARDOR.

VREAU DEBATE

null

Vreau să devin DEBATER

Fie că ești licean, student sau părinte e clar că ai ajuns aici pentru că ai auzit că debate-ul e fain. Mai jos găsești câteva informații care să te ajute să te lămurești mai bine care-i treaba cu dezbaterile academice și cum poți deveni și tu unul dintre cei 5000 de tineri care fac debate în România:

Este o formă structurată de dezbatere educațională. În prezent există mai multe formate diferite practicate la nivel mondial. Cunoscând beneficiile pe care educația deliberativă le are asupra tinerilor, investim de 20 de ani în proiecte de acest tip.
În cluburile de debate administrate de una dintre cele 6 asociații regionale care alcătuiesc rețeaua ARDOR. Te invităm să afli mai multe detalii despre asociația din proximitatea ta și să intri în legătură cu ele pentru a deveni debater.
Dacă ai ajuns la facultate, caută asociația noastră regională din zonă și contactându-i poți afla detalii despre formatul practicat de studenți și despre cluburile în care te poți înscrie. Există și competiții la care poți participa printre care se numără și Turneul Campionilor organizat de noi.
Pentru profesioniștii care nu au avut norocul să aibă un club de dezbateri în liceu am creat cursuri de argumentare aplicată în business. Bineînțeles, zilele acestea le ținem online pentru cei care doresc să-și șlefuiască abilitățile de a-și susține punctele de vedere din toată țara. Scrie-ne pe formularul de contact de la finalul paginii și spune-ne mai multe.
null

Vreau să devin INSTRUCTOR

Dacă ești cadru didactic și îți dorești ca tu și elevii tăi să vă bucurați de o metodă interactivă de abordare a unor subiecte complexe, debate-ul este instrumentul potrivit. Informațiile de mai jos te pot ajuta să faci următorul pas în a deveni unul dintre cei aproximativ 500 de instructori debate din rețeaua ARDOR:

Fiecare dintre cele șase asociații regionale care fac parte din rețeaua ARDOR gestionează deschiderea și dezvoltarea cluburilor de debate din zona în care activează. Vă punem la dispoziție contactele lor și o serie de resurse utile la început de drum.
În prezent există 2 oportunități de învățare pe care le oferim cadrelor didactice care își doresc să se alăture rețelei noastre de profesori care dau debate-ul mai departe: Tabăra de Leadership pentru profesori și Cursul acreditat SIPDODOR (detalii în curând).
Încă din 2011, într-un parteneriat strategic cu Ministerul Educației, am reușit să introducem la liceu materia opțională „Dezbatere, Oratorie și Retorică”. Ne poți contacta pentru a afla detalii despre care este procedura de propunere a opționalului în instituțiile de învățământ.
null

Vreau să devin SUSȚINĂTOR

Dacă ai încredere în generația de mâine și în independența pe care trebuie să învețe să și-o exercite, avem nevoie de susținerea ta.  Mai jos poți găsi modalități în care te poți implica pentru a ne ajuta să răspândim, în cât mai multe contexte valorile asociate debate-ului:

De la achiziționarea unui curs de gândire critică pentru membrii echipei tale până la „adoptarea” unuia dintre proiectele noastre, suntem deschiși la orice idee de proiect în care putem împărtăși cu partenerii noștri aceeași preocupare pentru educație.
Dacă ești părinte, îți poți înscrie copilul la debate. Sau te poți înscrie tu la un curs. Poți face o donație recurentă sau poți completa un formular de redirecționare a 2% din impozit. Sau ne poți contacta și găsim împreună cea mai potrivită idee de implicare pentru tine.
Ne ajută nespus ca poveștile despre debate-ul bine făcut să fie spuse. Mult și bine. Dacă prezentarea noastră generală și fotografiile alese de noi nu sunt suficiente, contactează-ne și sigur putem să îți trimitem exact ce ai tu nevoie ca să ne ajuți să dăm povestea ARDOR mai departe.
Fie că ești debater, instructor sau dacă ești deja susținător al mișcării de debate din România, iată câteva resurse utile pentru tine.

FAC DEBATE

null

Sunt deja DEBATER

Te-ai prins deja că debate-ul e plin de provocări și îți place asta. De când faci asta e mai simplu să îți convingi prietenii și părinții, dar și să înveți . Dacă ai nevoie de puțin ajutor ca să te pregătești și mai bine, îți vor fi de folos informațiile următoare:

Anual, calendarul competițional ARDOR include aproximativ 40 de competiții organizate în toată țara de către Asociațiile regionale din rețea. Acesta este cel mai bun antrenament pentru orice debater (detalii în curând).
null

Sunt deja INSTRUCTOR

Fie că predai deja opționalul, că ai organizat un club de debate sau că îți dorești să îți pregătești elevii pentru competițiile de debate din circuitul ARDOR, materialele și informațiile de mai jos te pot ajuta să continui să faci debate-ul o provocare:

Cursul „Strategii Inovative de Predare a Disciplinei Opționale Dezbatere, Oratorie și Retorică” a fost acreditat de Ministerul Educației în 2016 și este predat de 31 de traineri din județe diferite. Detalii despre înscrieri în noi grupe vor fi disponibile în curând.
null

Sunt deja SUSȚINĂTOR

Fie că ești alumnus, părinte sau o organizație care a înțeles cum pot dezbaterile să transforme indivizii și societatea, implicarea ta ne-a ajutat să ajungem atât de departe. Iată câteva informații despre proiectele realizate cu implicarea ta:

Într-o lume în schimbare accelerată, îi învățăm pe tineri să fie întregi și critici. Credem că este crucial pentru viitor și ne bucurăm că am găsit parteneri de drum care să împărtășească această viziune cu noi.
Peste 200 de moțiuni din 11 categorii diferite, cu argumente pro (guvern) și contra (opoziție), numai bune de folosit când te pregătești de concurs.
Manualul disciplinei opționale „Dezbatere, Oratorie și Retorică” îți poate fi util și la oră dar și în afara ei, deoarece tratează pe larg elementele de bază ale dezbaterilor academice.
O serie de 8 mini tutoriale video de cunoaștere dezbătătoricească: informații despre debate și comunitatea ARDOR.

NOUTĂȚI

Urmărește-ne și pe Facebook

Așteptăm sugestiile și întrebările tale:

Vă mulțumim pentru intenția de a ne contacta. Deoarece protecția datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă o prioritate pentru noi, vom folosi datele pe care ni le furnizați doar pentru a vă contacta și pentru a vă oferi un răspuns la întrebarea dvs. Pentru mai multe detalii despre modul în care vă tratăm datele, puteți verifica întotdeauna Politica noastră privind protecția datelor cu caracter personal.

    Nume și prenume (obligatoriu)

    Email (obligatoriu)

    Subiect

    Mesaj