Intrarea fără plată în muzee ar trebui susţinută prin bani publici

Argumentul 1: Intrarea gratuită duce la culturalizare

Populaţia atrasă de această paletă de muzee gratuite va vizita mult mai uşor şi mai des lăcaşurile culturale, iar acest lucru nu poate duce decât la un grad mai mare de culturalizare. Petrecând din ce în ce mai mult timp într-un mediu cultural, persoanelor tinere în special le va fi trezit interesul pentru unele fenomene culturale. Cu cât vor vedea mai mult, cu atât vor dori să vadă şi mai mult. La scară largă,acest fenomen, produs treptat şi lent, va duce pe termen lung la o creştere a gradului de cultură sau a interesului pentru aceasta în rândul publicului. Muzeele au un rol important şi de neînlocuit în informarea şi culturalizarea publicului. Muzeele oferă informaţii într-un mod specific, apropiat de persoana vizitatorului. Vizitatorii se pot apropia, vedea, simţi exponatele, satisfăcând curiozitatea publicului într-un mod în care cărţile cursurile sau emisiunile radio/tv nu pot. Mai mult, muzeele oferă individului posibilitatea de a urmări detaliile de interes propriu, într-un ritm propriu, lucru pe care alte surse de informaţii nu le pot face. Muzeele pot inspira în public dorinţa de a studia şi a face mai mult în legătură cu ariile de interes. Astfel, un tânăr care poate vedea munca arheologilor într-un muzeu va fi impresionat şi va simţi dorinţa de a afla mai mult într-un mod mai intens decât dacă ar fi văzut o emisiune TV pe acelaşi subiect. Desfiinţarea taxei de intrare ar putea fi considerată o investiţie în viitorul cultural al ţării.

Argumentul 2: Nu este nevoie de o taxă

Muzeele sunt în majoritatea lor fie finanţate de la stat, fie prin donaţii particulare. Nu este nevoie de o taxă pentru întreţinerea muzeelor. Eliminând această taxă, mult mai multe persoane vor vizita muzeele, atractivitatea acestora crescând, generând poate şi o oarecare popularitate a locului, astfel încât vor fi mereu investitori interesaţi de astfel de muzee prospere. Eliminând deci taxa, aducem mult mai multe şanse de investiţii, asigurând astfel toate nevoile şi cheltuielile de întreţinere a muzeului respectiv.

Argumentul 1: Lipsa unei taxe influenţează comportamentul vizitatorilor

Atunci când intri într-un muzeu grandios la a cărui intrare ai plătit o sumă demnă de luat în vedere, priveşti într-adevăr cu respect şi interes lucrurile aflate în muzeu, pentru că la nivel subconştient, existenţa unei taxe înseamnă accesul într-un muzeu cu exponate interesante, rare, foarte scumpe etc. Lipsa unei taxe în cazul unor muzee mai puţin impozante [exemplu: muzee-case memoriale] duce la o scădere a valorii acelui loc în ochii vizitatorului, iar acest lucru duce la afectarea comportamentului. Vizitatorul va fi mai neglijent cu obiectele expuse, nu va mai fi aşa de atent sau interesat, pentru că vizită nu mai este una care merită [conform raţionamentului asupra psihologiei vizitatorului făcută mai sus.] Riscul direct al unui astfel de comportament ar fi scăderea numărului de vizitatori şi poate şi avarierea muzeului din neglijenţă şi nepăsare.

Argumentul 2: Avem nevoie de taxă pentru acoperirea costurilor de întreţinere a muzeelor

De cele mai multe ori donaţiile sau investiţiile publice făcute nu sunt suficiente pentru o bună administrare a muzeelor.Unele dintre acestea, în special în România, necesită reparaţii din cauza vechimii, altele au nevoie de fonduri pentru achiziţionarea altor exponate sau studierea celor care se află deja în muzeu. Singura sursă sigură de venit ar putea fi aceste taxe pentru vizitarea muzeului. În plus, aceste venituri vin regulat, pot fi administrate mai bine, în comparaţie cu onduri de la stat sau de la investitori particulari, când aceste fonduri sunt fie livrate la începutul anului, sau există posibilitatea sistării ajutorului lunar din cauza unor probleme urgenţe sau lipsă de fonduri.

Referinţe

Articol despre justeţea unei taxe de vizitare: http://www.nytimes.com/2006/07/22/arts/design/22admi.html?pagewanted=1&ei=5088&en=9925064635d688a4&ex=1311220800&partner=rssnyt&emc=rss

Muzeele din Marea Britanie, fără plată? http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/1132161.stm

Reacţii negative în MB la ridicarea taxei: http://www.24hourmuseum.org.uk/nwh_gfx_en/ART48224.html