Dacă ai o idee, o propunere sau o nelămurire, le așteptăm la:

Vânzarea organelor umane este justificată

Argumentul 1: Vânzarea organelor poate salva vieţi, fără să afecteze altele

Vânzarea de organe poate ajuta o persoană să trăiască, fără să afecteze viaţa donatorului. Spre exemplu, dacă alegi să îţi vinzi un rinichi sau o parte din ficat poţi trăi în continuare, dând astfel şansa unui bolnav să se vindece. În plus,dacă aceşti bolnavi părăsesc mai repede incintele spitalului datorită şansei mai mari de a se vindeca printr-un respectiv transplant, paturile respective şi îngrijirile pot fi direcţionate spre o serie de alţi bolnavi, eficientizandu-se astfel procesul îngrijirii medicale, având deci posibilitatea să salvăm mai multe vieţi. Mai mult decât atât, sunt şanse mai mari ca un bolnav să primească un organ, datorită motivării materiale a donatorilor.

Argumentul 2: Vânzarea organelor persoanelor aflate în moarte clinică este necesară

Necesitatea vine din două părţi: din partea celor aflaţi pe lsite de aşteptare şi care nu vor ajunge să fie salvaţi la timp, şi din partea familiilor decedaţilor care ar putea avea nevoie de bani. Organele funcţionale ale persoanelor decedate sau aflate în moarte clinică ar putea fi date spre vânzare de către familia decedatului. Listele de aşteptări pentru transplant de organe este imensă [în 2005 în SUA existau 65.000 de oameni aşteptând un transplant de rinichi, conform Reţelei pentru Transplanturi şi Procurarea Organelor], am putea suplini cererea şi micşora numărul persoanelor bolnave dacă am proceda în acest fel [Conform Departamentului de Stat pentru Sănătate şi Servicii Umane, în fiecare zi 74 de persoane suferă un transplant de organe, dar 14 mor în fiecare zi aşteptând un transplant din cauza lipsei de organe] Şi familia decedatului ar putea beneficia de o parte din banii obţinuţi, îmbunătăţindu-se astfel statutul social al unor familii cu probleme. Mai mult decât atât, putem fi siguri că numărul de transplanturi de la pacienţi aflaţi în moarte clinică s-ar mări, datorită motivării material suplimentare a responsabililor, cu riscuri inexistente pentru aceştia.

Argumentul 1 Vânzarea organelor umane cauzează creşterea problemelor de sănătate

Atât pentru donator cât şi pentru primitor, pot exista probleme grave de sănătate: donatorul poate să sufere în absenţa organului,să fie mai expus bolilor, iar primitorul poate să nu aibă o operaţie reuşită, organismul să-i respingă noul organ sau să cauzeze reacţii adverse grave. Permiterea sau încurajarea vânzării de organe ar putea să agraveze aceste probleme, ele să crească în număr, rezultând într-o populaţie slăbită, cu probleme sporite, solicitând din ce în ce mai mult ajutor medical. Impactul cel mai important s-are resimţi însă, asupra donatorilor ce fac acest lucru doar pentru beneficii material, nefiind conştienţi de riscurile la care se expun.

Argumentul 2: Vânzarea organelor favorizează persoanele bogate în detrimentul celor sărace

Dacă până acum pe listele de aşteptare repartizarea era oarecum uniformă, puteau fi ajutaţi şi săracii prin ajutor de stat etc., prin legalizarea vânzării oganelor umane, aceştia nu vor mai avea nici o şansă, pentru că preţurile acestor organe vor creşte fulgerător datorită cererii extrem de numeroase. Discriminarea aceasta nu ar trebui acceptată într-un stat democratic, fie el şi capitalist, pentru că sunt puse în discuţie înseşi vieţile cetăţenilor săi.

Referințe

Pro şi contra vânzarea de organe: http://www.associatedcontent.com/article/174839/selling_ones_organs_the_pros_and_cons.html
Date în ceea ce piveste numărul de persoane pe liste de aşteptare, problema transplanturilor de rinichi în America: http://www.nature.com/ki/journal/v69/n6/full/5000262a.html