Dacă ai o idee, o propunere sau o nelămurire, le așteptăm la:

Jurnalismul online este de preferat jurnalismului din presa scrisă

Argumentul 1: Jurnalismul online prezintă avantaje economice şi ecologice

Prin faptul că jurnalismul online nu se tipăreşte, ci se păstrează într-un format virtual, acesta devine mai ecologic faţă de jurnalismul scris, unde se foloseşte hârtie, care ulterior se pierde foarte uşor. De asemenea, tot prin faptul că jurnalismul online nu este tipărit, sunt eliminate cheltuilelile tipăririi, editării şi a publicitizarii, datorită faptului că aceştia plătesc doar hosting-ul, ce reprezintă o sumă infimă. De asemenea, „gazda” acelui site trebuie să dea o anumită sumă de bani publicaţiei în funcţie de numărul vizitatorilor. De asemenea, cititorul nu va cheltui o anumită sumă pentru ştirile pe care le va dori să le consulte, ci pur şi simplu va intra pe internet, să consulte un site şi să verifice şi sursa acelor ştiri, fiind astfel la curent cu ştirile şi, mai ales, cu calitatea acestora. Jurnalismul online este, astfel, mai eficient din punct de vedere economic, atât pentru redactor, cât şi pentru cititor, astfel încât redactorul îşi primeşte banii de la cititor, banii unui singur click. Suma cerută de către publicaţiile scrise sunt oarecum mai mari (pe lună) faţă de abonamentul unui om la o reţea de internet, dat fiind faptul că pentru a afla o anumite ştire, un cititor se poate simţi nevoit să citească din mai multe surse, să cumpere mai multe ziare şi, implicit, să cheltuie o sumă destul de mare pe zi.

Argumentul 2: Informaţia redată de către publicaţiile online sunt mai eficiente decât cele scrise

Articolele online pot conţine şi fişiere audio sau video. De asemenea, sursele sunt mai uşor menţionate de către redactor, astfel încât se poate testa mai repede veridicitatea acelei informaţii. De asemenea se poate menţine un feedback mult mai eficient între redactor şi cititor, prin sondaje de opinie sau prin comentarii. De altfel, redactorul are opţiunea de a edita articolul său şi de a modifica anumite detalii, astfel încât acestea să fie în conformitate cu realitatea, în cazul apariţiei unor noi dovezi concrete. Site-uri de hosting precum Blogspot sau WordPress pun la dispoziţia redactorului toate aceste mijloace de exprimare a articolului. Acea ştire are un impact mai mare asupra unui cititor prin acele fişiere, având acces la ele mult mai repede decât ar avea acces la Ştirile de la televizor. Astfel, creşte eficianta acestui ziar, creşte influenţa asupra cititorului şi creşte calitatea informaţiei oferite cititorului.

Argumentul 3: Informaţiile online sunt arhivate şi stocate mai bine într-o bibliotecă virtuală

Din momentul în care redactorul a publicat respectivul articol, acesta este salvat pe acea pagină Web şi poate fi accesată oricând de către oricine, astfel încât informaţiile mai vechi sunt păstrate, lucru ce nu este valabil şi la ziarele scrise. Ziarele online deţin mai multe informaţii care pot fi accesate oricând, pe gratis, într-un mod rapid, cititorul putând să se documenteze despre un anumit eveniment consultând şi articolele precedente, fără a fi nevoit să păstreze sau să cumpere numărul precedent al ziarului, astfel încât se produce încă un avantaj economic.

Argumentul 1: Jurnalismul scris promovează articole calitativ superioare

În ziua de astăzi oricine a ajuns să îşi creeze un blog în care să-şi exprime propriile opini sau critici referioare la subiecte actuale sau la diferite subiecte în general. Tocmai din aceste bloguri care sunt editate de ziarişti neprofesionişti pot duce opinia publică în eroare sau pot furniza informaţii greşite către cititori. Dacă vorbim de jurnalismul scris, nu oricine are resursele necesare să publice un ziar, iar cei care au aceste resurse au grijă să le gestioneze cum trebuie investind în oameni profesionişti şi încercând să-şi facă un renume pe piaţă pe care activează. Acest renume se construieşte prin multă muncă şi prin ştiri cât mai exacte şi cât mai adevărate. Chiar dacă un articol pe blog este mai uşor de accesat, până reuşim să verificăm credibilitatea lui durează mai mult decât dacă am apela la un ziar scris. Totodată, accesibilitatea economică crescută a jurnalismului online se traduce prin salarii mai mici pentru jurnalişti, ceea ce înseamnă că se va apela la din ce în ce mai puţini jurnalişti profesionişti.

Argumentul 2: Jurnalismul online nu este accesat în aceiaşi măsură ca cel scris

Deşi lumea s-a modernizat mult şi tot mai mulţi folosesc calculatorul, totuşi există şi o bună parte din populaţie care nu este dispusă să renunţe deocamdată la ziarele scrise în defavoarea jurnalismului online. Chiar dacă pe internet avem televiziune, shopping cu cardu şi alte avantaje asta nu înseamnă că lumea va renunţa curând la televizor, la magazine şi la banii cash. Spre exemplu în România o bună parte din populaţie este reprezentată de pensionari, care au o rată scăzută de alfabetizare informaţională, şi care în continuare vor citi ziarul pe hârtie, ori pentru că aşa s-au obişnuit, ori pentru că nu ştiu să apeleze la alte resurse. Totodată, cei care nu au acces la calculator sau la Internet vor apela în continuare la ziare şi reviste pe suport tipărit. Chiar dacă nu le vor cumpăra, le vor împrumuta de la alţii sau le vor citi în spaţii publice.

Argumentul 3: Impactul ziarului scris este mai mare decât cel al jurnalismului online

Oriunde pe Internet oricine poate scrie pe gratis orice anunţ, orice informaţie, deci nu tot ceea ce este pe Internet este luat în consideraţie de restul populaţiei. Pe de altă parte, pentru publicarea unei informaţii într-un ziar este necesar un efort mai mare, ceea ce înseamnă că respectiva informaţie este imporatanta şi mai presus de toate este reală. Populaţia ştie faptul că publicarea unui articol nu este un lucru tocmai uşor pe care îl face oricine de aceea tind să acorde o imporatanta deosebită pentru ceea ce este scris inntr-un ziar pe hârtie faţă de ceea ce văd afişat pe o pagină de internet.

Referinţe

http://publishing2.com/2007/07/17/newspaper-online-vs-print-ad-revenue-the-10-problem/#ixzz0xvuekast
http://www.thetechbrief.com/2008/03/31/print-media-vs-online-media-who-will-win/
http://subiectiv.ro/media/jurnalismul-online-nu-inseamna-doar-viteza