Dacă ai o idee, o propunere sau o nelămurire, le așteptăm la:

Părinţii ar trebui să le spună copiilor că există Moş Crăciun

Argumentul 1: Existenţa lui Moş Crăciun alimentează şi provoacă imaginaţia copilului

Este foarte important să stimulăm imaginaţia copiilor noştri la vârste fragede, pentru a îi obişnui cu procesele raţionale, de abstractizare şi sinteză, elemente care sunt necesare în creeare şi imaginare personajelor de tipul lui Moş Crăciun. De asemenea, fantezia lor nu se va rezuma la a lucra doar la înfăţişarea Moşului, ci şi la a-i imagina viaţa la Polul Nord şi în sfârşit, va duce la intenţia de a îi scrie, dezvoltând astfel şi alte abilităţi ale copilului pe care în alte situaţii nu ar fi aşa de dornic să le abordeze. Nu foarte des reuşesc părinţii să îşi determine copiii să-şi exerseze scrisul sau să caute răspunsuri la întrebări mai grele.

Argumentul 2: Existenţa lui Moş Crăciun îl va apropia de semnificaţiile religioase ale sărbătorii

Atunci când o sărbătoare prezintă şi un aspect atractiv pentru copil, atunci acesta va reţine mult mai uşor şi povestea de fond a lui Moş Crăciun, naşterea lui Iisus în iesle, putând astfel să cuprindă şi sensurile mai adânci ale întregului eveniment: bunătatea oamenilor, binecuvântarea nasterii-minune, modele comportamentale care aduc bucurie. Astfel, un copil căruia i se spune că Moş Crăciun există primeşte mai uşor să creadă în Iisus, este mai plin de speranţă, se supune mai uşor părinţilor, având în vedere că ştie că nu primeşte jucării de Crăciun dacă nu a fost cuminte în anul acela. Astfel, copilul primeşte un imbold acceptat pentru a avea un comportament dezirabil pe tot parcursul anului şi, astfel, asimilează şi se obişnuieşte mai uşor cu valorile morale pe acre ar trebui să le urmeze în cadrul societăţii.

Argumentul 1: I se dă copilului o perspectivă distorsionată asupra lumii

Atunci când un copil crede un număr de ani în existenţa lui Moş Crăciun, el este mult mai dispus să creadă şi al alte lucruri care nu sunt vizibile, palpabile, îşi creează o perspectivă distorsionată asupra lumii, îşi imaginează reni care pot zbura. Şocul adevărului poate zdruncina întregul sistem de gândire al copilului, îl poate face să renunţe chiar la a comunica cu părinţii, sau chiar a neglija aspectele religioase ale sărbătorii, a nu mai fi capabil de a se integra într-o lume care l-a înşelat.

Argumentul 2: Valorile morale ale copilului sunt afectate

La vârste fragede, părinţii sunt în genere modele. Dacă unui copil i se va spune că a fost minţit, că Moş Crăciun nu există, atunci va considera în mod probabil că minciuna o poate practica şi el, după modelul părinţilor. Dacă el a suferit din cauza unei minciuni, poate să facă şi el pe altcineva să sufere din cauza unei minciuni. De asemenea, întregul concept al venirii lui Moş Crăciun, cuminţenia copilului, bunătatea în anotimpul acela, ascultarea de părinţi, vor fi grav alterate pe termen lung în conştiinţa copilului. Chiar dacă nu se vor remarca schimbări imediate, germenii constatărilor îşi vor lăsa amprenta asupra personalităţii în dezvoltare.