Dacă ai o idee, o propunere sau o nelămurire, le așteptăm la:

Lotul Național al României la dezbateri: Performanță unică la Campionatul Eurasiatic de Dezbateri 2020

Lotul național al României la dezbateri academice a participat în perioada 19-24 ianuarie 2020 la Turneul Eurasian Schools Debating Championship 2020, de la Istanbul, competiție pe care a și câștigat-o, de o manieră categorică, premieră în istoria de 10 ani a acestui turneu, unul dintre cele mai prestigioase turnee de dezbateri pentru elevi din Europa.

Astfel, ambele echipe din lotul lărgit al României – „Romania Blue” (formată din Oana Nițu, Valeriu Cărășel, Vlad Ionescu) și „Romania Red” (formată din Diana Diaconescu, Anamaria Petcu, Teodor Grama) –  au reușit performanța de a ajunge în marea finală, eliminând pe parcurs echipe puternice din 9 țări, inclusiv loturile naționale ale Turciei și Armeniei. Finala a fost câștigată de echipa „Romania Blue”.

Totodată, la competițiile de dezbateri academice este evaluată și performanța individuală (Top 10 Speakers), iar în cadrul Eurasian Schools Debating Championship 2020, 5 dintre cei 6 reprezentanți ai echipei României au ocupat un loc în clasamentul individual al debaterilor. Pe prima poziție s-a clasat Valeriu Cărășel, iar Vlad Ionescu, Oana Nițu, Teodor Grama și Diana Diaconescu, au ocupat pozițiile 4, 5, 6, respectiv 8.

La competiție au mai participat 33 de echipe din 9 țări: Armenia, Kazakhstan, Turcia, Danemarca, Grecia, Cehia, Marea Britanie, Croația, Uganda. Prin prezența la competițiile de dezbateri academice și prin evoluția remarcabilă, România și-a câștigat o poziție respectată în circuitul internațional al dezbaterilor. Participarea lotului național al României la competiții, fie că sunt din circuitul național sau internațional, face parte din “antrenamentul” pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, ce va avea loc în acest an în Mexic, în perioada 19-29 iulie 2020.

Încă din 2004, în fiecare an, Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) selectează și antrenează pentru România o echipă formată din 5 tineri debateri, care sunt sprijiniți de arbitri și antrenori pentru a participa la WSDC (World Schools Debate Championship), cea mai prestigioasă competiție la nivel mondial în acest domeniu. În fiecare an, liceeni din cluburile de dezbateri ARDOR din întreaga țară parcurg o serie de etape pentru a ajunge să reprezinte România și să lupte, ca delegație, pentru titlul de campioană mondială în dezbateri. Cei mai buni vorbitori ai lumii din învățământul liceal se adună într-o confruntare a ideilor pentru ca la final, echipa care a reușit să convingă juriul de arbitri să câștige titlul de campioană mondială.

În 2020, în componența Lotului Național de Dezbateri al României se regăsesc elevi ai cluburilor de dezbateri afiliate ARDOR:

  • Teodor Grama – Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București
  • Vlad Ionescu – Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești
  • Oana Nițu – Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești
  • Diana Diaconescu – Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava
  • Anamaria Petcu – Colegiul Național „Grigore Moisil” din Timișoara
  • Valeriu Cărășel – Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București

 

Lotul național este antrenat de reprezentanți ai ARDOR (foști campioni naționali și internaționali, antrenori cu experiență semnificativă în dezbateri): Șerban Pitic, Laura Drăgoi, Ioana Covei, Eveline Dicu, Andrei Olaru, Teodora Munteanu, Victor Băjan, Octavian Nică.

Participarea la competițiile de până acum (din țară și din afara ei) supun membrii și antrenorii Lotului la un efort financiar remarcabil, taxele de participare și transportul fiind susținute integral din resurse proprii. Performanța se atinge atunci când există suport și sprijin pentru ea! Astfel, puteți alege să sprijiniți Lotul Național să pună România pe harta internațională a dezbaterilor academice și printr-o donație. Mulțumim!