Operaţiile estetice ar trebui interzise

Argumentul 1: Operaţiile prezintă riscuri de sănătate foarte mari

Infecţii, hemoragii, distrugerea nervilor sau a unor vase de sânge din zona supusă operaţiei, alergii sau dureri cronice acute, acestea sunt doar câteva dintre posibilele complicaţii ale unor astfel de intervenţii medicale. Alte posibile riscuri la care se supun cei care apelează la operaţii estetice variază de la caz la caz în funcţie de zona operată (ochi, sâni, nas, coapse etc.) Pe termen lung, supunerea unui număr mare de operaţii poate afecta elasticitatea pielii şi bună funcţionar a organismului. Având în vedere faptul că operaţiile estetice nu urmăresc să îmbunătăţească starea de sănătate şi nici să prevină anumite afecţiuni, aceste riscuri sunt total inutile. Statul are datoria de a îşi proteja cetăţenii de astfel de riscuri inutile, chiar şi atunci când implică propria persoană. Interdicţia consumului de droguri sau impunerea unor limite maxime de viteză pentru autoturisme au în vedere tocmai acest aspect.

Argumentul 2: Prin promovarea lor se creează şi se alimentează o lipsă de respect pentru propria persoană

Operaţiile estetice sunt foarte costisitoare şi de aceea nu toţi cei care consideră că au nevoie de ele pot apela la acestea. Neputinţa de a remedia defectele fizice reale sau percepute, în contextul unei societăţi care pune din ce în ce mai mult accent pe aspectul fizic, poate afecta încrederea în sine a indivizilor, şi în special a adolescenţilor. Aceştia sunt cei mai susceptibili de a fi nemulţumiţi de propriul corp şi de a îşi dori rezultate imediate şi spectaculoase. Operaţiile estetice îi îndreptăţesc să creadă că acest lucru poate fi atins. Atunci când nu şi le pot permite însă, sau când nu dau rezultatele scontate, respectul lor faţă de sine scade şi mai mult.

Argumentul 1: Corpul uman este proprietate individuală

Fiecare individ are dreptul să dispună după cum vrea de propriul corp. Prin analogie, nimeni nu le interzice boxerilor să îşi practice meseria, chiar dacă aceasta le poate afecta sănătatea şi le poate pune chiar în pericol viaţa. În ceea ce priveşte utilitatea riscului (boxerii îşi practică meseria pentru bani), se poate argumenta că şi cei care apelează la operaţii estetice depind, într-o formă sau alta, de aspectul lor fizic (actorii, cântăreţii, modelele etc.) Mai mult, atâta timp cât prin acţiunile lor cetăţenii nu aduc atingere altcuiva, ei îşi pot pune sănătatea şi chiar viaţa în pericol. Astfel, în majoritatea statelor consumul de băuturi alcoolice sau de droguri nu sunt sancţionate, ci doar posibilele acte violente sau antisociale care decurg în urma acestora. În egală măsură, cineva care nu merge pe un drum public, ci pe o proprietate privată nu este restricţionat la o limită de viteză. Operaţiile estetice nu afectează pe nimeni altcineva decât pe cel care se supune acestora, drept pentru care ele nu ar trebui interzise.

Argumentul 2: Operaţiile estetice permit atingerea unui ideal de frumuseţe

Majoritatea oamenilor au imperfecţiuni fizice cu care s-au născut sau pe care le-au dobândit. Posibilitatea de a le corecta le-ar putea schimba percepţia asupra lor înşişi, sporindu-le încrederea de sine. O înfăţişare plăcută creşte posibilitatea ca oamenii să fie priviţi pozitiv de către semenii lor, şi astfel le confirmă sau chiar le sporeşte încrederea de sine. Mai mult, perfecţiunea este unul dintre idealurile care a împins întotdeauna omenirea mai departe. Perfecţiunea obţinută prin atingerea unui ideal de frumuseţe al epocii ar trebui nu doar permis ci şi încurajat, mai ales când există mijloacele iar riscurile nu sunt atât de grave sau de frecvente.

Referințe

http://www.beautyfeast.com/Plastic-Surgery/Pros-Cons-Plastic-Surgery.htm

http://www.articlecity.com/articles/women/article_1577.shtml

http://www.associatedcontent.com/article/44927/plastic_smile_pros_cons_and_risks_involved.html