Dacă ai o idee, o propunere sau o nelămurire, le așteptăm la:

Paradele gay ar trebui interzise în ţările în care există un risc foarte mare ca acestea să întâlnească proteste violente din partea populaţiei

Argumentul 1: Organizarea paradelor gay este un risc în societăţile având o mentalitate intolerantă

În cazul particular al societăţilor cu o poziţie fermă împotriva comunităţii homosexualilor, dreptul la egalitate şi liberă exprimare a acestora este pus în balanţă cu ameninţarea la adresa siguranţei lor. Deşi parada ar fi o expresie a libertăţii, atâta timp cât vor exista protestatori dispuşi să recurgă la violenţe, ele nu ar trebui să aibă loc. Recenta manifestare de acest fel petrecută în Serbia este exemplul definitoriu al conflictului mai sus descris. În Belgrad 6000 de protestatari au aruncat cu grenade şi cocktailuri molotov, conflictul culminând cu 140 de victime rănite şi 200 de oameni arestaţi. Grupul care scanda violent “moarte homosexualilor” a putut fi împiedicat prin intervenţia a 5600 de militari. Mai mult decât atât, întreaga societate a avut de suferit de pe urma prejudiciului, costurile pagubelor ridicându-se la 1,3 milioane de euro. Decizia autorităţilor de a aproba parada s-a dovedit a fi neinspirată în comparaţie cu anul 2009 când au hotărât anularea paradei gay deoarece existau ameninţări. Un alt caz este cel al Ungariei, ţară care în anul 2008 a trebuit să îşi apere cetăţenii care făceau parte din această manifestare de atacurile cu bombe de petrol a activiştilor de extremă dreaptă. Aceeaşi atitudine agresivă a populaţiei majoritare faţă de minoritatea sexuală s-a întâlnit şi în Ierusalim, ţară puternic conservatoare. Ultra-ortodocsii au făcut un marş împotriva populaţiei gay, aruncând cu pietre în forţele de ordine şi incendiind torţe. Ca urmare, patru poliţişti au fost răniţi necesitând internare. Pentru a asigura ordinea la viitoarea paradă gay, autorităţile au mobilizat aproape 9 000 de poliţişti. Toate aceste eforturi de a menţine sub control situaţia sugerează cât de puternică este tulburarea produsă în societate de aceste manifestări.

Argumentul 2: Poziţia majorităţii populaţiei ar trebui respectată

Societăţile care refuză să accepte paradele gay sunt puternic conservatoare, fiind dominate de gândirea religioasă. Deşi motivele pentru care au loc revolte nu sunt raţionale, ele rămân expresia voinţei majorităţii. Nu poate exista pretenţia schimbării mentalităţii din partea unei societăţi care până de curând incrimina în Codul Penal relaţiile sexuale între două persoane de acelaşi gen. Pe lângă acest aspect mai trebuie luat în considerare faptul că paradele gay tind să fie foarte provocatoare. Deşi conştienţi de exotismul costumării lor, participanţii nu par să fie dispuşi la anumite concesii pentru a fi mai puţin stridenţi pentru populaţia majoritară. Adesea s-a explicat că dorinţa homosexualilor este de a provoca restul populaţiei. Persoane care au fost martore la marşurile gay şi care înainte aveau păreri favorabile acestora, şi le-au schimbat radical în urma asistării la aceste parade, tocmai datorită comportamentului obscen şi exagerat al participanţilor. Din acest punct de vedere, paradele gay mai mult dăunează comunităţii gay , şi tocmai pentru acest motiv ar trebui interzise. În plus, aceste manifestări nu aduc în mod direct un câştig comunităţii de homosexuali, prin urmare a le interzice nu ar echivala cu o pierdere. Având în vedere că paradele gay nu creează o imagine pozitivă comunităţii gay, acestea nu au cum să ducă la o creştere a toleranţei, ba dimpotrivă, înrăutăţesc discriminarea. În Estonia de exemplu, organizatorii paradelor anuale au hotărât să renunţe la ele deoarece constataseră că acestea nu duc la creşterea toleranţei.

Argumentul 1: Paradele gay contribuiue la schimbarea atitudinii de respingere a populaţiei

Chiar dacă primele parade organizate într-o ţară cu o mentalitate discriminatorie sunt însoţite adeseori de evenimente violente, cu timpul aceste parade ajung să fie percepute mai tolerant de către societate şi actele violente să se diminueze, aşa cum s-a întâmplat de exemplu în România, unde în ultimul an actele violente s-au redus la zero şi reacţia unei părţi a publicului a fost chiar primitoare. De asemenea, chiar dacă există încă grupuri extremiste care continuă să încerce sabotarea acestor parade, aceste marşuri fac parte dintr-un cumul de cauze care au dus, în timp, la atenuarea nivelului de discriminare şi la creşterea toleranţei, aşa cum s-a întâmplat în Statele Unite unde în 1996 doar 27% din populaţie consideră că persoanelor gay ar trebui să li se acorde aceleaşi drepturi ca şi celorlalţi, procentul crescând la 46% în 2007. Astfel, paradele gay contribuie la familiarizarea populaţiei cu cauza şi principiile comunităţii gay şi pe termen lung, contribuie la creşterea toleranţei. Pentru a ilustra impactul asupra mentalităţii populaţiei cazul României poate fi de asemenea invocat. În 2010 la parada gay nu a mai fost înregistrat nici o manifestare violentă. S-a putut observa cum în primii ani de organizare a evenimentului au scăzut treptat revoltele, ajungându-se la situaţia actuală de normalitate. Cu alte cuvinte izbucnirile agresive nu sunt de lungă durată, ele fiind caracteristice în special primelor ediţii ale paradelor.

Argumentul 2: Interzicerea paradelor gay ar reprezenta o formă de discriminare a acestei categorii

Ca orice organizaţie sau grup, comunitatea homosexualilor are drept de liberă exprimare prin orice mijloace pentru susţinerea cauzei proprii şi câştigarea unor drepturi. Din acest punct de vedere, chiar UE încurajează desfăşurarea acestor parade în vederea militării pentru drepturile comunităţii de homosexuali şi pentru eliminarea sau diminuarea discriminării, condamnând statele care refuză acordarea dreptului de a organiza parade al acestei comunităţi. Dacă există cineva care ar trebui să facă o concesie, în mod cert este vorba de cei care îşi impun prejudecăţile cu forţa. Din moment ce populaţia majoritară greşeşte, nu este corect a le face pe plac, pedepsind categoria homosexualilor care reprezintă o victimă a acestei realităţi. Problema protestelor este de cu atât mai mică cu cât există un număr mai mare de forţe de ordine pentru a proteja manifestanţii. La fiecare paradă este mobilizat un număr impresionant de jandarmi pentru a separa cei care iau parte de trecători. Având în vedere faptul că problema siguranţei poate fi rezolvată, nu este întemeiată renunţarea la respectarea unui drept fundamental al homosexualilor în favoarea inurajarii unei mentalităţi greşite a anumitor grupuri sociale.