Dacă ai o idee, o propunere sau o nelămurire, le așteptăm la:

Selecţia genetică a embrionilor este justificată

Argumentul 1: Copii au parte de un start optim în viaţă

Putem vorbi despre 3 tipuri de copii: cei sănătoşi, cei care au boli netratabile şi care constituie handicapuri pe viaţă [sindromul Down, maladia Huntington etc] şi copii care au anumite boli ce ar putea fi tratate în faza prenatală. O selecţie genetică ar permite eliminarea embrionilor neviabili sau a celor bolnavi care nu s-ar putea bucura de viaţă. Mai mult, acei copii care suferă de o boală ce ar putea fi tratată în stadiul embrionar ar fi scutiţi de eventualele neplăceri ale evoluţiei bolii.

Argumentul 2: Părinţii au drepturi

Pentru a analiza impactul benefic al selecţiei genetice pentru părinţi vom lua în considerare dreptul acestora de a aduce pe lume sau nu un copil bolnav. În primul rând să ne gândim la părinţii care suferă de o boală ereditară şi care totuşi vor să aibă un copil. Selecţia genetică le-ar permite să aducă pe lume copii sănătoşi care să nu suporte handicapul transmis de părinţi. Mai mult, s-ar ridica de pe umerii acestora responsabilitatea de a-şi sacrifica viaţa pentru a creşte un copil bolnav de sindromul Down, sau orice altă boală ereditară cu efecte majore, dar şi sentimentul de vină că fiul/fiica este bolnav/a din cauza lor. De asemenea o selecţie embrionară ar permite reducerea numărului bolnavilor de multe maladii şi un fond genetic îmbunătăţit.

Argumentul 1: Selecţia genetică dăunează embrionilor

Un studiu recent a arătat cum embrionii rezultaţi în urma inseminării în vitro au mai puţine şanse să se transforme în sarcină. Astfel, deşi ai câţiva embrioni ce sunt sănătoşi din punct de vedere genetic, probabilitatea ca aceştia să evolueze într-o sarcină normală scade cu cât manipularea genetică este mai riguroasă.

Argumentul 2: Este imoral să te foloseşti de embrioni ca de lucruri

În primul rând trebuie să ne gândim că embrionii sunt deja formaţi în momentul în care se decide neviabilitatea lor şi urmează aruncarea lor. De asemenea cine poate stabili că un copil bolnav de sindromul Down are o viaţă mai “netrăită” decât un copil sănătos sau că acesta nu are dreptul nici măcar să încerce să-şi trăiască viaţa.

Referințe

http://kidshealth.org/parent/system/medical/genetics.html

http://i.abcnews.com/Health/Story?id=3344846&page=1

http://learn.genetics.utah.edu/units/disorders/newborn