Dacă ai o idee, o propunere sau o nelămurire, le așteptăm la:

Sporturile violente/sângeroase ar trebui interzise

Argumentul 1: Sporturile sângeroase influenţează în mod negativ spectatorii

Sporturile sângeroase implică un grad foarte ridicat de violenţă, fără de care nu ar putea fi numite “sângeroase”. Vizionarea acestor scene cu caracter negativ este în detrimentul spectatorului, acesta putând fi influenţat de actele de violenţă din acel sport întru a comite acte de violenţa pentru a îşi soluţiona problemele curente. Se creează un miraj al puterii şi al luptei, al celui mai puternic cu ajutorul forţei. Mai mult, retorica de care se înconjoară cei care participă în aceste sporturi este de natură să creeze senzaţia că între combatanţi exita sentimente autentice de ură/dispreţ. Astfel, comportamentul social al individului este alterat în mod negativ de aceste sporturi sângeroase, ele trebuind interzise.

Argumentul 2: Sporturile sângeroase pot duce la moartea sau rănirea gravă a unora dintre participanţi

În lumea sporturilor sângeroase, există riscul ca unii dintre participanţi să se accidenteze în mod grav sau chiar să moară, datorită excesului de violenţă implicat în sport. Un astfel de caz este cazul lui Gary Albright, wrestler, care, în urma unei lupte a fost lovid foarte dur, el murind instantaneu. Asociaţia nu se face responsabilă, luptătorii semnând un contract de proprie răspundere înainte. Riscul ca un om să moară practicând sporturi sângeroase rămâne însă foarte mare. Indiferent cine îşi asumă responsabilitatea legală pentru aceste urmări, responsabilitatea morală ar trebui să fie asumată de întreaga societate, şi de aceea aceste sporturi ar trebui interzise.

Argumentul 1: Sporturile sângeroase sunt distractive pentru spectatori

Chiar dacă implică un grad ridicat de violenţă, sporturile sângeroase sunt atractive pentru un anumit tip de spectatori. Aşa cum emisiunile documentare sunt pasionante pentru cei care iubesc ştiinţa, aşa şi sporturile sângeroase sunt foarte atractive pentru cei amatori de senzaţii tari. Prin interzicerea sporturilor sângeroase, oamenii aceştia nu vor mai fi atraşi de alte sporturi la fel de mult. Este o necesitate pentru ei, este modul lor de a se relaxa. Mai mult, în anumite cazuri urmărirea acestor sporturi violente poate servi drept o formă de refulare şi poate împiedica chiar producerea unor acte de violenţă reale şi necontrolate.

Argumentul 2: Este dreptul sportivilor de a profesa în acest domeniu

Aceşti sportivi aleg în deplină conştiinţă de cauză să practice aceste sporturi sângeroase, fie dintr-o tendinţa naturală spre violenţă, fie pentru că se pricep foarte bine sau câştigă foarte mulţi bani. Deviza lor este: ‘Risti şi castigi’, într-o societate care promovează acum sporturi extreme şi libertatea experienţei. Practic, multe dintre sporturi prezintă riscuri pentru combatanţi, fotbalul fiind doar unul dintre exemple . Fiecare sportiv este conştient de riscurile la care se supune, iar cei care practică sporturi sângeroase cu atât mai mult. Interzicerea acestor sporturi este împotriva dreptului acestor persoane.

Referințe

http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_sport

Gary Albright dies în ring: http://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Albright

http://www.bloodysports.com/