Între 20-26 august Bucureștiul devine capitala dezbaterilor academice – cu ocazia aniversării a 25 de ani de când acest sport intelectual este practicat în România. În această perioadă se desfășoară Forumul Național de Dezbateri Academice, o competiție de dezbateri ce aduce față în față 300 dintre cei mai buni liceeni practicanți de debate din țară.
Aflat la cea de-a douăzeci și cincea ediție, FNDA este cea mai importantă competiție de dezbateri din România și evenimentul de gen cu cea mai lungă tradiție din țară, prima sa ediție – cea din 1994 – fiind considerată momentul de început al fenomenului în spațiul românesc.
Cele 70 de echipe înscrise se întâlnesc, două câte două, în cadrul mai multor runde în care dezbat fie pe o temă pregătită, fie pe o moțiune la prima vedere pe care au voie să o pregătească timp de 1 oră, înainte de meci. Anul acesta moțiunile anunțate sunt:
- „Acest Parlament (AP) crede că România ar trebui să introducă mandatul imperativ.” (care va fi și tema finalei)
- „AP crede că statul român ar trebui să plătească daune financiare comunității rome pentru nedreptățile istorice comise împotriva acesteia.”
- „AP susține alegerea membrilor Parlamentului European pe liste pan-europene.”
Competiția beneficiază de expertiza a 30 de arbitri (actuali și foști campioni mondiali, europeni și naționali de dezbateri) care decid, în echipe de 3, în baza unui sistem care ține cont de calitatea și coerența argumentării, echipa câștigătoare.
Datorită caracterului aniversar, anul acesta vor avea loc simultan alte 2 competiții: un turneu de public speaking, în cadrul căruia liceenii vor prezenta discursuri creative, și un mini-turneu de dezbateri între arbitri și instructori, care va reprezenta o oportunitate pentru elevi să își vadă coordonatorii practicând.
Finala competiției de dezbateri are loc luni, 26 august, în Aula Magna a Facultății de Drept a Universității București și este deschisă publicului, în baza unei înscrieri realizate în prealabil la adresa contact@ardordebate.org.
Emanuel Beteringhe, președinte executiv al ARDOR, declară despre Forumul Național că:
„în afară de a fi în fiecare an o competiție intelectuală de un înalt grad de profesionalism și sportivitate, FNDA este o oportunitate excelentă de a întâlni și de a cunoaște viitori lideri ai societății românești, reuniți din toate colțurile țării, în persoana liceenilor înscriși în competiție. Anul acesta avem motive de celebrare în plus, nu doar pentru că dezbaterile din România împlinesc această vârstă frumoasă, ci și pentru că suntem una dintre țările est-europene care se poate mândri cu o tradiție și activitate consistentă: suntem țara cu cei mai mulți liceeni practicanți de dezbateri din Estul Europei, iar tinerii noștri au constant rezultate remarcabile în turnee internaționale de dezbateri. Este un prilej nemaipomenit să ne uităm cu mândrie în urmă la realizările noastre și să avem extrem de multă încredere că vom putea să oferim o voce independentă și critică tinerilor cel puțin încă 25 de ani de acum încolo.”
Programul complet al evenimentului precum și detalii despre organizatori și specificul competiției se regăsesc pe website-ul FNDA: https://fnda19.ardor-muntenia.ro/istorie-eveniment-fnda/ precum și pe evenimentul creat pe Facebook.
Forumul Național de Dezbateri Academice 2019 este organizat cu sprijinul partenerilor: Fundația Konrad-Adenauer Stiftung, Banca Comercială Română (BCR), Arcca Student Housing, Decât o Revistă (DoR), și Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București.
Acest eveniment este co-finanțat prin Programul „Europa pentru cetățeni” al Uniunii Europene și este parte din proiectul „Future of Europe Debates” desfășurat de IDEA (International Debate Education Association).
Organizatori:
Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) este una dintre cele mai relevante organizații neguvernamentale din domeniul educației din România. ARDOR este o rețea de asociații regionale care lucrează cu mai mult de 250 de instituții de învățământ la nivel național și are mai mult de 30.000 de beneficiari anuali. Scopul său este de a răspândi în cât mai multe contexte educaționale instrumentul numit debate și valorile asociate acestui instrument (respect, toleranță, argumentare, coerență, gândire critică etc.). ARDOR are 20 ani de experiență în programe educaționale la nivel național: organizează cursuri de formare pentru cadre didactice și tineri, dezbateri publice, concursuri de dezbateri, realizează materiale educaționale pentru folosirea metodelor de educație deliberativă la clasă sau în diverse contexte educaționale, colaborează cu instituții de prestigiu precum Ministerul Educației Naționale, Consiliul Britanic, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, UNICEF.
ARDOR Muntenia coordonează activitatea rețelei de dezbateri din sudul României, de la Drobeta Turnu-Severin până la Constanța. Este una dintre cele 6 asociații regionale care compun ARDOR-ul și are în gestiune peste 50 de cluburi de dezbateri pentru elevi și studenți.
[Pentru detalii suplimentare, persoana de contact este: Augustina Mihaela Vasile – Coordonator Relații Publice, +40740.998.510, augustina.vasile@ardordebate.org]