Dacă ai o idee, o propunere sau o nelămurire, le așteptăm la:

Clonarea umană ar trebui interzisă

Argumentul 1: Riscuri de sănătate pentru organismul creat, din cauza mutaţiei genelor

Tehnologia actuală comportă un risc foarte mare de afectare a genelor. Pe de o parte există un risc foarte mare al unor copii născuţi cu malformaţii. Pe de altă parte, este posibil ca materialul genetic prelevat de la un adult să continue să îmbătrânească în cadrul procesului clonării, cum s-a întâmplat în cazul oii Dolly, în care la doar catieva luni după naştere avea vârsta genetică de câţiva ani, corespunzătoare organismului de la care au fost prelevate mostrele.

Argumentul 2: Posibilele complicaţii emoţionale

Oamenii de ştiinţă nici măcar nu pot bănui posibilele implicaţii emoţionale ale clonării pentru individul de la care se va preleva materialul genetic. Ce se întâmplă cu un copil care află că este de fapt replica genetică a unui copil mort la naştere şi că a fost “creat” doar pentru a înlocui pe altcineva? Există numeroase alte scenarii de acest tip care pot provoca persoanelor în cauză nu doar crize de identitate ci adevărate drame psihologice. Cei implicaţi ar trebui să suporte în egală măsură consecinţele acţiunilor lor. Societatea ar putea dezvolta o atitudine de tip discriminatoriu în baza unui criteriu genetic, într-o manieră simliara utilizării criteriului rasial sau etnic în zilele noastre.

Argumentul 3: Reponsabilitatea morală şi socială este prea mare

Clonarea umană echivalează cu un afront adus fiinţei supreme, în religiile monoteiste (creştinism, islamism, iudaism etc.). O lege care permite clonarea nu ar putea fi acceptată niciodată la nivel social în multe ţări din Europa, de pe continentul american sau din Orientul Mijlociu. Ceea ce pentru mulţi oameni de ştiinţă înseamnă progres, pentru cetăţeanul de rând din spaţiile menţionate acest lucru poate echivala cu o “joacă de-a Dumnezeu”, manifestarea nerecunoştinţei faţă de ceea ce a fost dat fiinţei umane. La nivel social, confruntările dintre partizanii şi adversarii clonării nu ar face decât să creeze o nouă tipologie de discriminări şi tensiuni.

Argumentul 1: Clonarea terapeutică umană ar putea salva numeroase vieţi

Când vorbim despre clonare nu vorbim întotdeauna de clonare în scopuri reproductive. Clonarea de ţesuturi sau chiar organe umane poate în multe cazuri să salveze vieţi. În situaţia prezentă cazuri critice în care o persoană are nevoie de un transplant de rinichi sau de ţesut de cornee rămân adesea fără rezolvare perioade îndelungate. Permiterea clonării umane ar putea rezolva o astfel de problemă. În plus, compatbilitatea organului său ţesutului creat ar fi perfectă, şi s-ar reduce şi riscul respingerii transplantului.

Argumentul 2: O alternativă pentru tratarea infertilităţii

Multe cupluri care nu pot avea copii trebuie să apeleze în prezent la tehnici complexe şi costisitoare, unele dintre ele cu o rată relativ scăzută de succes. Clonarea ar putea fi soluţia perfectă în acest caz. În egală măsură, clonarea ar veni în ajutorul părinţilor care au copii cu anumite disabilităţi şi se tem că şi următorul copil să nu sufere de malformaţii.

Argumentul 3: Cercetarea ştiinţifică ar putea duce la progrese revoluţionare

Oameni de ştiinţă aduc în discuţie posibilitatea unor descoepriri ce ar duce la ameliorări considerabile ale efectelor problemelor de inimă, ale îmbătrânirii sau ale unor boli cum ar fi cancerul. Tehnologiile medicale actuale nu au produs până în prezent rezultate notabile în aceste domenii, iar unele dintre aceste situaţii se numără printre cele mai grave probleme de sănătate pe care le au de înfruntat societăţile de peste tot. Scopul unei astfel întreprinderi ar putea salva un număr extraordinar de mare de vieţi.

Referințe

Mai multe despre tipurile de clonare: http://gslc.genetics.utah.edu/units/cloning/whatiscloning/

Fundaţia pentru Clonarea Umană: http://www.humancloning.org/

The Reproductive Cloning Network: http://www.reproductivecloning.net/savulescu.html