CUNOAȘTE-I PE NAȚIONALI

Ei prezintă cazuri. Și ne reprezintă pe fiecare dintre noi. De aceea comunitatea de debateri este alături de Naționali și îi susține donându-și timpul în cadrul spectacolului de strângere de fonduri: „Joacă. Dezbate. Susține”. Ei nu poartă crampoane ci… papioane. Și totuși cine sunt? Ce fac? Și, mai important, cum îi poți susține să continue.

WORLD SCHOOLS DEBATING CHAMPIONSHIP 2017

World Schools Debating Championship (WSDC) este competiţia de top la nivel mondial în domeniul dezbaterilor. Fiecare ţară poate participa cu o echipă ce se luptă pentru titlul de Campion mondial. Ediția din 2017 se desfășoară în Bali, Indonezia, în perioada 1-11 august iar echipa care va participa din partea României va avea în componență 5 membri.

Aceștia vor fi aleși din Lotul Național Extins de Dezbateri format din 9 tineri debateri care s-au calificat în această echipă în urma unei selecții constând în două etape: proba preliminară constând într-un discurs filmat și proba decisivă constând în două zile de meciuri de debate în care toți cei selectați pentru această etapă – debateri din întreaga țară – au fost mixați în echipe. În perioada următoare, toți cei 9 naționali participă la o serie de competiții – în România și peste hotare – menite să îi pregătească pentru experiența Campionatului Mondial din Bali.

Până în prezent, naționalii au avut deja un parcurs de excepție în cadrul competițiilor la care au participat. La Central Open București 2016 au câștigat locul I și au dominat topul celor mai buni zece vorbitori. Tot ei au câștigat locurile al II-lea și al III-lea la ediția din 2016 a Campionatului European de Dezbateri desfășurat la Hamburg. În plus, în cadrul aceleași competiții unul dintre membrii echipei a câștigat locul al III-lea la categoria cel mai bun vorbitor ESL (categorie care cuprinde toți vorbitorii care studiază în limba engleză dar nu sunt nativi).

Acum lotul lărgit al României – naționalii – se pregătesc pentru competițiile acestui an școlar și pentru Campionatul mondial din vară din Bali, Indonezia (World Schools Debating Championship 2017).


CINE SUNT NAȚIONALII

Mara Croitoru, Suceava, Colegiul Național Petru Rareș
Ea e Mara. Mănâncă câte un avocado pe zi. Dar mai important este că e unul dintre membrii Lotului Național de Dezbateri. Și că are nevoie de sprijinul tău pentru a continua să adauge ore la totalul pe care l-a petrecut deja pregătindu-se pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice.

Miruna Cozianu, Iași, Colegiul Național Emil Racoviță
Ea e Miruna. Se trezește greu de dimineață. Dar mai important este că e unul dintre membrii Lotului Național de Dezbateri. Și că are nevoie de sprijinul tău pentru a continua să adauge ore la totalul pe care l-a petrecut deja jucând.

Radu Suciu, Timișoara, Colegiul Național Grigore Moisil
El e Radu. Îi plac cartofii prăjiți cu jeleu. Dar mai important este că e unul dintre membrii Lotului Național de Dezbateri. Și că are nevoie de sprijinul tău pentru ca a 7a semifinală în care ajunge să fie cea de la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice.

Smaranda Moroșanu, Iași, Colegiul Național Iași
Ea e Smaranda. Vorbește cu pisica ei. Dar mai important este că e unul dintre membrii Lotului Național de Dezbateri. Și că are nevoie de sprijinul tău pentru a aduna și mai multe meciuri de debate.

Petre Drăghici, Ploiești, Colegiul Național Mihai Viteazul
El e Petre. Cântă în duș. Dar mai important este că e unul dintre membrii Lotului Național de Dezbateri. Și că are nevoie de sprijinul tău pentru a continua să adauge ore la totalul pe care l-a petrecut deja jucând.

Călin Biberea, Timișoara, Colegiul Național Grigore Moisil
El e Călin. Desenează ca să se relaxeze. Dar mai important este că e unul dintre membrii Lotului Național de Dezbateri. Și că are nevoie de sprijinul tău pentru a spune „credem că” și la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice.

Teodor Iancu, Iași, Colegiul Național Costache Negruzzi
El e Teodor. Îi plac discuțiile lungi și explorative. Dar mai important este că e unul dintre membrii Lotului Național de Dezbateri. Și că are nevoie de sprijinul tău pentru a adăuga la numărul de discursuri în fața unei audiențe.

Roxana Cîșleanu, București, Colegiul Național Sfântul Sava
Ea e Roxana. Nu prea îi place să călătorească cu avionul. Dar mai important este că e unul dintre membrii Lotului Național de Dezbateri. Și că are nevoie de sprijinul tău pentru a își învinge teama de zburat în continuare în scopuri dezbătătoricești.

Teodora Munteanu, București, Colegiul Bilingv George Coșbuc
Ea e Teo. A reușit să scape de frica de vorbit în public. Dar mai important este că e unul dintre membrii Lotului Național de Dezbateri. Și că are nevoie de sprijinul tău pentru a continua să să demonstreze că își poate controla emoțiile în fața unui public.


CINE SUNT ANTRENORII?


Șerban Pitic – antrenor principal
Șerban Pitic și-a început cariera în dezbateri și public speaking încă de pe băncile liceului, când a participat la numeroase competiții naționale și internaționale, inclusiv Campionatul Mondial de Debate. Printre rezultatele sale se numără chiar titlurile de campion Oxford IV si SOAS IV (Londra), precum și prezența în finala campionatului mondial de dezbateri pentru studenți din 2013. Din 2007, Șerban se ocupă de training în domeniul dezbaterilor, comunicării și persuasiunii, livrând peste 100 de training-uri și workshop-uri către elevi, studenți și profesori, pe teme legate de public speaking, gândire critică și dezbateri.

Laura Drăgoi – antrenor asistent

Dublă participantă la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice (WSDC) in Scoția (2011) si Africa de Sud (2012), campioană Bucharest Cup 2014, finalistă ESL (English as a second language) la Oxford IV 2014 și campioană ARGO Open 2012, Laura este unul din cei mai implicați membrii din mișcarea de dezbateri din Romania. Actual, Laura este antrenor asistent al lotului Național pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice.

Andrei Olaru – antrenor asistent

Masterand la SNSPA si absolvent al ASE, Andrei (Dexter) Olaru face debate de 8 ani. Dupa ce a fost si el 3 ani in echipa Nationala si-a zis sa dea si inapoi, fiind deja a doua oara assistant coach al echipei.

Cosmin Tenie – antrenor asistent junior

Cosmin face dezbateri din 2013, când era în clasa a noua. În ultimii 3 ani el a participat la peste 30 de turnee naționale și internaționale, reușind ca în ultimul an să câștige Forumul Național de Dezbateri Academice. Începând cu toamna anului 2016, Cosmin este student la Academia de Studii Economice și antrenor asistent al echipei naționale.

Simona Mazilu – arbitru, reprezentant al României în consiliul WSDC

Doamna profesor este instructor, arbitru și formator de instructori de debate, este co-autor al primului Manual de Dezbateri Academice din România (1999). Din 2006 până în prezent, a reprezentat România ca arbitru internațional la Campionatele din Țara Galilor, Coreea de Sud, Grecia, SUA, Qatar, Scoția, Africa de Sud, Turcia.

DE CE ESTE NEVOIE DE AJUTORUL TĂU?

Costurile de participare la Campionatul Național se ridică la suma de aproximativ 9100 de euro (aprox. 1300 euro/membru al echipei din care fac parte cinci debateri și un antrenor și un arbitru). La aceste costuri se adaugă și turneele de pregătire la care toți membrii echipei trebuie să participe ca parte a antrenamentului pentru Campionatul Mondial și care se ridică la suma de aproximativ 11200 euro (aprox. 1600 euro/persoana).

Succesul Naționalilor la Campionatul Mondial depinde şi de sprijinul tău! Vino la Joacă. Dezbate. Susține! să îi cunoști și donează prin transfer bancar către ARDOR în contul deschis la BCR Mihai Bravu – Bucuresti, IBAN:RO29RNCB0084010773330001 (menționând la Detalii Transfer: [nume][prenume]WSDC17).

Detalii găsești si pe Facebook pe pagina evenimentului.